Energetikai tanúsítvány tudnivalók

Energetikai tanúsítvány tudnivalók

Az energetikai tanúsítvány ma már egy olyan alapkövetelmény, nem csak a középületek esetében, amire rengeteg ügyben szükség lehet.

És mégis, sokakat meglepetésként ér a dolog, amikor megakad az ügyintézés, például egy ingatlan adásvétele vagy bérbeadása, netán benyújtandó pályázat kapcsán, hogy bizony, nem lehet „megúszni” az elkészíttetését.

Ráadásul egy jelentős felújítás után az újbóli kiállítására is szükség lehet, már pár éven belül is, hiszen akár anyagilag is rosszabbul járhat, aki nem figyel rá.

De mi egyáltalán egy energetikai tanúsítás, miért fontos, hogy megfelelő céggel, jó szakemberrel csináltassuk, és milyen esetekben szükséges a megléte?

Mindezekre a kérdésekre szeretnénk most rövid és egyértelmű válaszokat adni.

Ha pedig további információkra van szüksége, cikkeinkben alaposabban is kitárgyaljuk mindezt, és még sok mást!

Mi is az energetikai tanúsítás?

Ha egy termékről van szó, amit szeretnénk megvenni és használni, alap elvárásunk, hogy kapjunk hozzá műszaki leírást, amiből megtudhatjuk a teljesítményét, méreteit, fogyasztását, és minden egyéb fontos információt

Ám ingatlanok esetén nincs füzetecske a csomagolásban, ami elénk tárná, mire is számítsunk, ha szeretnénk megvenni és ott élni.

Egyáltalán nem mindegy, hogy egy jól felszerelt, korszerű, szigetelt, gazdaságosan fenntartható ingatlant veszünk, vagy egy elhanyagolt, erősen fejlesztésre szorulót, amire további vagyonokat költhetünk, míg lakható nem lesz, nem igaz?

Az energetikai tanúsítvány pontosan ezt hivatott feltárni: egy ingatlan műszaki állapotát a fenntartáshoz szükséges energiafelhasználás szempontjából.

Így a vevő, bérlő, pályázati elbíráló, bank, vagy bárki, aki kíváncsi ezekre az adatokra, egyértelműen láthatja, milyen állapotban van az adott ház vagy lakás, és mekkora költségeket jelent életvitelszerűen használni.

Miért fontos, hogy a megfelelő céggel csináltassuk?

Mint más szolgáltatások esetén, az energetikai tanúsításnál is lényeges, hogy kivel csináltatjuk meg – na de miért?

A kulcsszó a hitelesség, hiszen ha az elkészült dokumentum nem hiteles, akkor nem sokat tudunk kezdeni vele.

Elvégre bármelyik okirat akkor hiteles, ha megfelel bizonyos követelményeknek, nemde?

Ha nincs rajta a megfelelő pecsét, matrica, aláírás, kód vagy bármi egyéb, amit hitelessé teszi, legfeljebb tájékoztató jellegűnek tekinthetjük, de hivatalosnak semmiképpen.

Energetikai tanúsítások esetén a hitelességet az adja, hogy az adott cég rendelkezik-e a kellő engedélyekkel, megvolt-e a megfelelő vizsgálat, adatgyűjtés a kiállítás előtt, illetve megkapta-e a hivataltól a HET számot.

Nálunk nem kell ilyesmi miatt aggódnia, mi minden esetben hiteles, érvényes, és a valóságnak megfelelő tanúsítványt állítunk ki!

Mi mindenhez van szükség energetikai tanúsítványra?

Mi mindenhez van szükség energetikai tanúsítványra?

Önben is felmerülhet a kérdés, hogy milyen esetekben lehet szükség energetikai tanúsításra.

A helyzet az, hogy némely helyzetben nemcsak, hogy szükséges, de egyenesen kötelező, így közel sem mindegy, mennyi idő alatt jut hozzá!

Szükséges a tanúsítványt elkészíttetni:

  • ingatlan adásvételekor (ha nem áll rendelkezésre korábbi, még érvényes példány),
  • ingatlan bérbeadásakor,
  • banki ügyintézéskor
  • illetve bizonyos ingatlanfejlesztési pályázatok is megkövetelik a frisset.

Ha Ön nem gondoskodik időben a tanúsítványról, akár le is csúszhat egy jó vételi ajánlatról vagy egy ígéretes támogatási programról, tehát mindenképpen számoljon ezzel is, mielőtt belevág!

Velünk nem kell az idő miatt aggódnia!

Köszönhetően az egész országot lefedő szakértői hálózatunknak, illetve a gyors adattovábbításnak és feldolgozásnak, velünk Ön 24, de akár 12 órán belül is hozzájuthat ingatlana hiteles energetikai tanúsítványának HET számához, ami az intézkedéshez szükséges.

Így nem kell amiatt aggódnia, hogy heteket csúszik az ügye, hanem minden mehet tovább úgy, ahogy Ön szeretné!

Többet is megtudna az energetikai tanúsítás részleteiről, feltételeiről, tartalmáról?

Cikkeinkben mindent megtalálhat!

Ha pedig hiteles tanúsításra van szüksége, vegye fel velünk a kapcsolatot, vagy rendelje meg a szolgáltatást oldalunkon!

Megrendelés

Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Mi a két szám összege? 7 és 7

Milyen a jó energetikai tanúsító?

Milyen a jó energetikai tanúsító?

Bármilyen munkát, akármilyen feladatot el lehet végezni jól és rosszul is, bármelyik szakmát lehet szakszerűen, alázattal, és trehány módon is űzni. Lehet, hogy elsőre olcsóbbnak tűnik egy „nem hivatalos” szolgáltatás, de egyáltalán nem biztos, hogy megéri, hiszen, ami elsőre kevesebbe kerül, sokszor hosszú távon drágábbnak bizonyul.


Számít-e a villanyszámla az energetikai tanúsítvány kiállításakor?

Számít-e a villanyszámla az energetikai tanúsítvány kiállításakor?

Sokakban merülhet fel a kérdés a lakásuk, házuk energetikai értékelésekor, hogy vajon miért lett az a végeredmény, ami, holott szerintük az ingatlan jobbat érdemelne. Például a felmérés során magasabb fűtési energiaigény lett megállapítva, mint amennyit ők számoltak, és emiatt egy rosszabb kategóriába sorolta a tanúsító az ingatlant.


Panellakások energetikai tanúsítása – van különbség?

Panellakások energetikai tanúsítása – van különbség?

Annak idején a panelházak úgy kerültek a köztudatba, mint olcsó, előre gyártott elemekből gyorsan összerakható lakhatási alternatívák, és több korszakot is megéltek. Maguk a lakások egységesek, nincs semmilyen megkülönböztető jellegük, az azonos időszakban épültek szinte ugyanúgy néznek ki Záhony és Sopron között bárhol.


Szükség van energia tanúsítványra egy ingatlan bérbeadásához is?

Szükség van energia tanúsítványra egy ingatlan bérbeadásához is?

Mint azt valószínűleg a legtöbben már tudjuk, egy ingatlan adásvételéhez, legyen szó akármilyen típusúról, érvényes energetikai tanúsítás szükséges. Ha a szerződés aláírásának napján készül el, az sem probléma, hiszen a vételárat olyankor már nem befolyásolja, a lényeg, hogy meglegyen, és a HET-száma be legyen regisztrálva (mivel erre szükség van a szerződésnél).


Mi tesz érvényessé, hitelessé egy energetikai tanúsítást?

Mi tesz érvényessé, hitelessé egy energetikai tanúsítást?

Az energetikai tanúsítás érvényessége több dologtól is függhet, mint azt korábban már tárgyaltuk.


Az energetikai tanúsítvány ára – miből tevődik össze, és mikor érdemes gyanakodni?

Az energetikai tanúsítvány ára – miből tevődik össze, és mikor érdemes gyanakodni?

Mi az a legfőbb szempont, ami alapján a legtöbben energetikai tanúsítót választanak? Ez egyáltalán nem nehéz kérdés: az ár határozza meg, hogy hányan keresik fel, és veszik igénybe a szolgáltatást.


Energetikai tanúsítvány lekérdezése – mikor és hogyan lehetséges?

Energetikai tanúsítvány lekérdezése – mikor és hogyan lehetséges?

Mind tudjuk, hogy a lényeges, hivatalos dokumentumok egyik kulcsfontosságú tulajdonsága az ellenőrizhetőség, enélkül mit sem érnének. Ha nem így lenne, mindenki ész nélkül nyomtatná magának a különböző szerződéseket, bizonyítványokat, engedélyeket.


Mi számít jelentős felújításnak (energia tanúsítás szempontjából)?

Mi számít jelentős felújításnak (energia tanúsítás szempontjából)?

Az energetikai tanúsítás az adott ingatlannak azt az állapotát rögzíti, amikor a helyszíni felmérés elkészült, ám az azutáni változásokat, felújításokat már nem tartalmazza. Vagyis ha a tanúsítás elkészülte után megy végbe valamilyen jelentős változás, akkor, bár nem hivatalosan, de érvényét vesztheti a tanúsítás, legalább is a tulajdonos szempontjából.


Energetikai tanúsítás nyaralókhoz – ilyen esetben is szükséges?

Energetikai tanúsítás nyaralókhoz – ilyen esetben is szükséges?

Arról már volt szó korábban, hogy ingatlanok adásvételéhez, bérbe adásához szükséges energetikai tanúsítvány készítése, de ez vajon a nyaralókra is vonatkozik? Jogosan merül fel a kérdés, elvégre egy lakás vagy ház cserél gazdát, és a leendő tulajdonos is kíváncsi lehet rá, milyen fenntartási költségekkel számolhat.


Energetikai tanúsítvány kalkulátor – vehetjük az eredményt hivatalosnak?

Energetikai tanúsítvány kalkulátor – vehetjük az eredményt hivatalosnak?

Kalkulátorokkal számtalan helyen lehet találkozni, például biztosítóknál, bankoknál, kivitelezőknél, és nem meglepő módon az energetikai tanúsítóknál is. Ez nem véletlen, hiszen napjainkban a gyors, sőt, sok esetben instant megoldások korát éljük, amikor mindenki mindent azonnal akar – legyen szó akár online, akár fizikai dolgokról.


Energetikai tanúsítás használatbavételi engedélyhez

Energetikai tanúsítás használatbavételi engedélyhez

2021. január 1-je óta elvileg minden új építésű ingatlannak BB, vagy annál jobb energetikai besorolással kell rendelkeznie a használatbavételi engedély megszerzéséhez.


Passzívházak energetikai tanúsítása – van valamilyen különbség?

Passzívházak energetikai tanúsítása – van valamilyen különbség?

Egy passzívház építése, bár meglehetősen drága, energetikai szempontból mindenképpen megéri, hiszen döbbenetesen alacsony a fenntartási költsége. Valószínűleg pont a kivitelezésének borsos ára miatt nem olyan elterjedt még ez az épülettípus, ráadásul ahhoz, hogy egy házat ténylegesen „passzívnak” lehessen nevezni, igen komoly kritériumoknak kell megfelelnie.


Kinek kell az energetikai tanúsítást intéznie különböző helyzetekben?

Kinek kell az energetikai tanúsítást intéznie különböző helyzetekben?

Energetikai tanúsítványt több okból is lehet készíttetni, de ezek közül mindenképpen a három legfontosabb: ingatlan adásvételkor, bérbeadáskor és pályázatok kapcsán. Azonban sokak számára nem feltétlenül egyértelmű, hogy melyik esetben kinek a feladata a tanúsítás ügyét intézni, illetve a kiállítását fizetni.


Ingatlan átminősítése – szükséges hozzá energetikai tanúsítást készíttetni?

Ingatlan átminősítése – szükséges hozzá energetikai tanúsítást készíttetni?

Az, hogy egy épület vagy egy telek milyen funkcióval van nyilvántartva, egy dolog, ám előfordulhat, hogy Ön másra szeretné használni – ilyenkor jön képbe az átminősítés. Mert hiszen mi értelme lenne annak, ha egy telket a kimérésétől kezdve az idők végezetéig csak és kizárólag egyetlen célra lehetne használni, nem igaz?


Energetikai tanúsítvány tudnivalók

Mi valójában az energetikai tanúsítvány, miért fontos, hogy elkészüljön, és miért célszerű a megfelelő céggel elkészíttetni? Íme, pár tudnivaló a tanúsítványról!

Energetikai tanúsítás menete

Hogyan zajlik egy energetikai tanúsítás kiállítása? Mik a folyamat egyes állomásai, lépései? Ki lehet hagyni valamit? Tudjon meg Ön is többet a tanúsítás menetéről!

Értékbecslés tudnivalók

Szakszerű értékbecslésre szükség lehet nem csak ingatlan adásvételénél, hanem banki ügyintézésnél, hitelkérelemnél is. Tudjon meg többet, és bízza ránk a feladatot!

Energetikai besorolások

A tanúsítás során minden ingatlan kap egy energetikai besorolást JJ-től AA++-ig. Ha Önt érdekli, miért hasznosak ezek és melyik mit jelent, most ezt is megtudhatja!

Ingatlan adásvétel tippek

Az ingatlan adásvétel egy sokszor hosszadalmas és bonyolult folyamat, főleg akkor, ha nincs meg a megfelelő alap tudás hozzá. Ezen szeretnénk segíteni cikkeinkkel!

Energetikai tippek

Egy ingatlan energetikai korszerűsége nagyban befolyásolja annak az értékét. Ha Önt is érdekli, hogyan növelhető ez az érték, olvasson utána vonatkozó írásainkban!

Hírek

Minden iparágban történhetnek olykor változások belső, vagy állami, hatósági hatásra, melyek jelentősen befolyásolják azt. Tájékozódjon híreinkből az újdonságokról!

Hőkamerás mérés ára és menete

Hőkamerás diagnosztikai felmérést Budapesten, Fejér megyében, Zala megyében és Vas megyében vállalunk.