Kinek kell az energetikai tanúsítást intéznie különböző helyzetekben?

Kinek kell az energetikai tanúsítást intéznie különböző helyzetekben?

Energetikai tanúsítványt több okból is lehet készíttetni, de ezek közül mindenképpen a három legfontosabb: ingatlan adásvételkor, bérbeadáskor és pályázatok kapcsán.

Azonban sokak számára nem feltétlenül egyértelmű, hogy melyik esetben kinek a feladata a tanúsítás ügyét intézni, illetve a kiállítását fizetni.

A törvény, illetve a pályázati kiírás csak azt rögzíti egyértelműen, hogy ezekben az esetekben mindenképpen egy érvényes és hiteles e-tanúsításnak kell elkészülnie a további lépésekhez, azt viszont nem köti meg ennyire, hogy csak és kizárólag ez- és ez a személy járhat el az ügyben, így itt van némi átjárás.

Lássuk hát, melyik esetekben kinek a feladata elsősorban az energetikai tanúsításról gondoskodni!

Ingatlan adásvétele

Egy lakás vagy ház eladásakor egyértelmű a helyzet: az egyik fél igyekszik meggyőzni a másikat, hogy az eladásra kínált ingatlan megéri a pénzét, illetve a vevő elégedett lehet vele, ha ezt választja.

A másik részről ott az érdeklődő, aki viszont arra törekszik, hogy tényleg azt kapja, amire számít, és a döntés joga is nála van.

Így tehát egyértelmű, és a szabály is úgy szól, hogy az adásvételhez az energetikai tanúsítást az eladó fél feladata biztosítani.

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy közös megegyezéssel ne lehetne máshogy intézni, például ha egy idős személy az eladó, aki már nem tudná elintézni, akkor a vevő átvállalhatja tőle – a hangsúly a megegyezésen van, önkényesen nem lehet a vevőre hárítani a dolgot.

Ha a szerződés aláírásakor nincs érvényes tanúsítvány, aminek be lehet jegyezni a HET számát, akkor nem lehetséges a megkötés – így ez közös érdek is.

Ingatlan bérbe adása

Ingatlan bérbe adása

Egy albérlet kiadása is mindkét fél számára előnyös, hiszen a főbérlő bevételhez jut, az albérlőnek pedig lesz hol laknia, ám az energetikai tanúsítvány beszerzése a lakástulajdonos feladata, és a dokumentumnak legalább a másolatát a bérlők rendelkezésére kell bocsájtania.

Mivel a rezsiköltséget a bérlő fogja innentől kezdve fizetni, így joga van tudni, hogy mire számítson, milyen állapotban van a lakás energetikailag.

Bár ez nagyon sok esetben kimarad az ingatlanok bérbeadásakor, nem árt tudni, hogy a bérlő jogosan kérheti a bérbeadótól a tanúsítványt, és az utóbbi ezt elvileg nem utasíthatja el.

Tanúsítás pályázatokhoz

Nem minden pályázat igényel energetikai tanúsítványt, ám az otthonfejlesztési célzatúak rendszerint igen.

Ilyenkor két lehetőség van:

  • vagy a pályázónak magának kell elintéznie,
  • vagy a megbízott pályázatíró cég vállalja át és gondoskodik róla.

Mindkét eset teljesen érvényes, mivel csak annyi a lényeg, hogy a pályázati elbíráláskor, illetve az utólagos ellenőrzéskor igazolható legyen a pályázaton kapott pénzből sikeresen véghezvitt fejlesztés.

Bármelyik céllal kell is Önnek, hozzánk fordulhat!

Legyen Ön akár ingatlan eladása vagy megvétele előtt, pályázzon bármilyen otthonfejlesztésre vagy tervezze bérbe adni lakását, energia tanúsítvány ügyében ránk számíthat!

Az egész országot lefedő szakértői hálózatunkkal bárhová házhoz megyünk elvégezni a szükséges méréseket, és Ön sürgős esetben akár egy napon belül is hozzájuthat tanúsításához!

Keressen hát minket bátran egész Magyarországról, és mi kiállítjuk Önnek a hiteles, minden követelménynek megfelelő energetikai tanúsítást!

Megrendelés

Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.