Passzívházak energetikai tanúsítása – van valamilyen különbség?

Passzívházak energetikai tanúsítása – van valamilyen különbség?

Egy passzívház építése, bár meglehetősen drága, energetikai szempontból mindenképpen megéri, hiszen döbbenetesen alacsony a fenntartási költsége.

Valószínűleg pont a kivitelezésének borsos ára miatt nem olyan elterjedt még ez az épülettípus, ráadásul ahhoz, hogy egy házat ténylegesen „passzívnak” lehessen nevezni, igen komoly kritériumoknak kell megfelelnie.

És itt most nem csak az építőanyagokra vonatkozik ez a szigor, hanem a tervezésre és a kivitelezésre is, hogy a megújuló energiát már ne is említsük.

Ám ha valaki mégis úgy döntene, hogy belevág, és kerül, amibe kerül, de passzívházat fog építeni magának, az mire készülhet?

És ami jelen esetben még fontosabb: energetikai tanúsítás szempontjából jelent-e bármiféle különlegességet, kivételt egy ilyen otthon?

Mitől passzív a passzívház?

Egy passzívház legfőbb ismertetőjegye a nagyon csekély primer energiafogyasztás, számszerűen legfeljebb 15 kWh/m2.

Vagyis egy négyzetméterére vetítve az éves fűtési és vízmelegítési energiaszükséglet mindössze maximum 15 kWh.

Ez rettentő alacsony, vagyis a háznak minimális az energiaszükséglete ahhoz, hogy egész évben lakható hőmérsékletű és használható legyen.

Összehasonlításképpen: egy átlagos besorolással rendelkező ingatlannál ez az energiaigény 151 és 190 kWh/m2 között van, így tehát érzékelhető, mennyire markáns a különbség.

A passzívházak a szigetelésnek, modern építőanyagoknak, nyílászáróknak és a megújuló energiaforrásnak köszönhetően lényegében nulla vagy minimális energia-befektetéssel „üzemeltethetőek”, nagyon kevés külső forrásból származó energiát használnak fel.

Egy hagyományos házhoz képest így az energia megtakarítás akár 70-90%-os is lehet!

Mindehhez viszont, mint arról már szó volt, igen komoly tervezési és kivitelezési feltételeknek kell megfelelnie, és ezt igazolni is tudni kell!

Passzívházak energetikai besorolása, tanúsítása

Passzívházak energetikai besorolása, tanúsítása

Mint azt az eddigiekből sejtheti, egy passzívház nem kis befektetés, és ez az energetikai besoroláson is meglátszik.

A passzívházak legtöbbször AA++-os osztályzatúak, azaz a létező legmagasabb kategóriát képviselik, köszönhetően a hihetetlenül energiatakarékos fenntarthatóságnak.

Viszont nem képeznek kivételt az energetikai tanúsítás kötelezettségei alól, ezekre ugyanúgy, ugyanazokkal a vizsgálati módszerekkel kell a dokumentumot elkészíteni.

Az, hogy egy ingatlan passzívház, nem jelent se plusz költséget, se mentességet.

Azaz ha Ön ilyet szeretne eladni, netán eladási céllal építeni, ugyanúgy állunk a szíves rendelkezésére az ország egész területén.

Elvégezzük a helyszíni felmérést, begyűjtjük a szükséges adatokat (felosztás, falvastagság, szigetelés vastagsága, nyílászárók, tájolás, megújuló energiaforrás, stb.), és a kapott információk feldolgozása után kiállítjuk Önnek passzívháza érvényes, hiteles energetikai tanúsítványát!

Hiteles energia tanúsítványért keressen minket bátran!

Éppen most szeretné eladni passzív, vagy majdnem olyan energiahatékony házát, lakását?

És az adásvételhez, de akár már a hirdetéshez is szüksége van egy megbízható forrásból származó, hiteles energetikai tanúsítványra?

Akkor nálunk jobbat keresve sem talál, hiszen az ország egészére kiterjedő szakértői hálózatunknak köszönhetően bárhová kimegyünk, és elvégezzük a szükséges felmérést!

Legyen ingatlana akár szuper energiatakarékos, átlagos, vagy bármilyen felkészültségű, mi teljes szakértelmünkkel azon leszünk, hogy Ön a valóságot tükröző e-tanúsítást kaphasson!

Extra gyorsan kellene a tanúsítvány?

Ha Önnek arra van szüksége, akkor akár egy napon belül is hozzájuthat általunk, és így nem akad meg az adásvétel folyamata!

Keressen fel minket, rendelje meg szolgáltatásunkat, és biztos lehet az eredményben!

Megrendelés

Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.