Ingatlan átminősítése – szükséges hozzá energetikai tanúsítást készíttetni?

ingatlan átminősítése

Az, hogy egy épület vagy egy telek milyen funkcióval van nyilvántartva, egy dolog, ám előfordulhat, hogy Ön másra szeretné használni – ilyenkor jön képbe az átminősítés.

Mert hiszen mi értelme lenne annak, ha egy telket a kimérésétől kezdve az idők végezetéig csak és kizárólag egyetlen célra lehetne használni, nem igaz?

És olyan élethelyzet is előfordulhat, amikor egy gazdasági épületet vagy egy nyaralót szeretnénk a továbbiakban lakás céljára használni, már ha az adott ingatlan nyújtotta feltételek megengedik.

Amellett, hogy az átminősítéssel az ingatlan értéke is növelhető, a fejlesztésben is egyéb utak nyílnak meg, éppen ezért sokan fordulnak e jogi procedúra felé.

Mik azonban a feltételei és szükséges-e hozzá energetikai tanúsítást készíttetni?

Ha Önt is érdekli, érinti a kérdéskör, úgy összefoglalónk akár hasznosnak is bizonyulhat, és talán a tanúsítás elkészítésével is minket bíz majd meg!

Telek átminősítése építési telekké

Sokan vannak vele úgy, hogy ha új házat szeretnének, akkor az épüljön az ő igényeiknek, elképzeléseiknek megfelelően, nem elégszenek meg egy más által létrehozott, újépítésű ingatlannal.

De ugyanígy befektetőket is érdekelhet egy telek beépíthetővé tétele, azaz építési telekké való átminősítése.

Ám egy ilyen földterület több, mint pusztán pár vonal a térképen, és ha nem szeretne akár jogi hercehurcába keveredni, úgy jó, ha tisztában van a szabályozásokkal!

Mindenek előtt fontos megtudni a kiszemelt vagy meglévő telekről, hogy kül-, vagy belterületi, ugyanis

  • egy külterülethez tartozó telek nem a település közigazgatásán belül helyezkedik el, és sokkal kisebb (1-5%) a beépíthetőségének aránya,
  • míg egy belterületi telek, amely ráadásul lakóövezetben helyezkedik el, akár 30%-ban is beépíthető!

Azaz mindenképpen nézzünk utána a tulajdoni lapon, hogy milyen területen, illetve milyen övezetben helyezkedik el a földterület, és milyen céllal van bejegyezve.

Ezt követően lehet csak érdemes felvenni a kapcsolatot az önkormányzattal az átminősítés ügyében.

Meglévő épület átminősítése

meglévő épület átminősítése

Egy már meglévő ingatlan gazdasági épületből vagy nyaralóból lakóházzá való átminősítése is egy járható út, ám feltételekhez van kötve.

Ha nem így lenne, az komoly visszaéléseknek adna táptalajt, és igencsak ártana az ingatlanpiacnak.

A kérelmet ebben az esetben is az önkormányzat felé kell leadni, és abban az esetben remélhetünk pozitív elbírálást, ha a következő feltételek teljesülnek:

  • az épület feleljen meg az OTÉK 253/1977. (XII. 20) Kormányrendelet előírásainak,
  • az adott övezetben megengedett legyen lakóépület elhelyezése,
  • az ingatlannak alkalmasnak kell lennie az állandó tartózkodásra (legalább egy lakószoba, főzési- és tisztálkodási lehetőség, fűtés, megfelelő szellőztetés, minimális belmagasság, stb.),
  • valamint, ha az ingatlan rendelkezik kéménnyel, akkor annak működőképességét igazolni lehessen kéményseprő által kiállított tanúsítvánnyal.

Energetikai tanúsítás az átminősítési folyamathoz nem szükséges, ettől függetlenül sokan készíttetnek, hiszen egyrészt ezzel válik teljessé a kép, másrészt az ingatlan értékesítéséhez már szükség lesz rá.

Ha Önnek is ilyen tervei vannak, jó, ha tudja: ránk bármikor számíthat!

Az energetikai tanúsítást bízza csak ránk!

Önnek energetikai tanúsítás kiállítására lenne szüksége akár ingatlan adásvétel, bérbeadás vagy pályázat céljából?

Ne is keressen tovább, hiszen megtalálta a legjobbat!

Szakértőink országos hálózatának köszönhetően Magyarország bármely településén el tudjuk végezni a helyszíni felmérést, és a gyors adattovábbításnak köszönhetően Ön a lehető leghamarabb, 24, de akár 12 órán belül is hozzájuthat a dokumentumhoz!

Vegye hát igénybe szolgáltatásunkat, ne hagyja, hogy emiatt csússzon ingatlanügye!

Kérjen ajánlatot az űrlapon keresztül, vagy ha kérdése lenne, ne habozzon kapcsolatba lépni velünk!

Megrendelés

Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.