Ingatlan átminősítése – szükséges hozzá energetikai tanúsítást készíttetni?

ingatlan átminősítése

Az, hogy egy épület vagy egy telek milyen funkcióval van nyilvántartva, egy dolog, ám előfordulhat, hogy Ön másra szeretné használni – ilyenkor jön képbe az átminősítés.

Mert hiszen mi értelme lenne annak, ha egy telket a kimérésétől kezdve az idők végezetéig csak és kizárólag egyetlen célra lehetne használni, nem igaz?

És olyan élethelyzet is előfordulhat, amikor egy gazdasági épületet vagy egy nyaralót szeretnénk a továbbiakban lakás céljára használni, már ha az adott ingatlan nyújtotta feltételek megengedik.

Amellett, hogy az átminősítéssel az ingatlan értéke is növelhető, a fejlesztésben is egyéb utak nyílnak meg, éppen ezért sokan fordulnak e jogi procedúra felé.

Mik azonban a feltételei és szükséges-e hozzá energetikai tanúsítást készíttetni?

Ha Önt is érdekli, érinti a kérdéskör, úgy összefoglalónk akár hasznosnak is bizonyulhat, és talán a tanúsítás elkészítésével is minket bíz majd meg!

Telek átminősítése építési telekké

Sokan vannak vele úgy, hogy ha új házat szeretnének, akkor az épüljön az ő igényeiknek, elképzeléseiknek megfelelően, nem elégszenek meg egy más által létrehozott, újépítésű ingatlannal.

De ugyanígy befektetőket is érdekelhet egy telek beépíthetővé tétele, azaz építési telekké való átminősítése.

Ám egy ilyen földterület több, mint pusztán pár vonal a térképen, és ha nem szeretne akár jogi hercehurcába keveredni, úgy jó, ha tisztában van a szabályozásokkal!

Mindenek előtt fontos megtudni a kiszemelt vagy meglévő telekről, hogy kül-, vagy belterületi, ugyanis

  • egy külterülethez tartozó telek nem a település közigazgatásán belül helyezkedik el, és sokkal kisebb (1-5%) a beépíthetőségének aránya,
  • míg egy belterületi telek, amely ráadásul lakóövezetben helyezkedik el, akár 30%-ban is beépíthető!

Azaz mindenképpen nézzünk utána a tulajdoni lapon, hogy milyen területen, illetve milyen övezetben helyezkedik el a földterület, és milyen céllal van bejegyezve.

Ezt követően lehet csak érdemes felvenni a kapcsolatot az önkormányzattal az átminősítés ügyében.

Meglévő épület átminősítése

meglévő épület átminősítése

Egy már meglévő ingatlan gazdasági épületből vagy nyaralóból lakóházzá való átminősítése is egy járható út, ám feltételekhez van kötve.

Ha nem így lenne, az komoly visszaéléseknek adna táptalajt, és igencsak ártana az ingatlanpiacnak.

A kérelmet ebben az esetben is az önkormányzat felé kell leadni, és abban az esetben remélhetünk pozitív elbírálást, ha a következő feltételek teljesülnek:

  • az épület feleljen meg az OTÉK 253/1977. (XII. 20) Kormányrendelet előírásainak,
  • az adott övezetben megengedett legyen lakóépület elhelyezése,
  • az ingatlannak alkalmasnak kell lennie az állandó tartózkodásra (legalább egy lakószoba, főzési- és tisztálkodási lehetőség, fűtés, megfelelő szellőztetés, minimális belmagasság, stb.),
  • valamint, ha az ingatlan rendelkezik kéménnyel, akkor annak működőképességét igazolni lehessen kéményseprő által kiállított tanúsítvánnyal.

Energetikai tanúsítás az átminősítési folyamathoz nem szükséges, ettől függetlenül sokan készíttetnek, hiszen egyrészt ezzel válik teljessé a kép, másrészt az ingatlan értékesítéséhez már szükség lesz rá.

Ha Önnek is ilyen tervei vannak, jó, ha tudja: ránk bármikor számíthat!

Az energetikai tanúsítást bízza csak ránk!

Önnek energetikai tanúsítás kiállítására lenne szüksége akár ingatlan adásvétel, bérbeadás vagy pályázat céljából?

Ne is keressen tovább, hiszen megtalálta a legjobbat!

Szakértőink országos hálózatának köszönhetően Magyarország bármely településén el tudjuk végezni a helyszíni felmérést, és a gyors adattovábbításnak köszönhetően Ön a lehető leghamarabb, 24, de akár 12 órán belül is hozzájuthat a dokumentumhoz!

Vegye hát igénybe szolgáltatásunkat, ne hagyja, hogy emiatt csússzon ingatlanügye!

Kérjen ajánlatot az űrlapon keresztül, vagy ha kérdése lenne, ne habozzon kapcsolatba lépni velünk!

Megrendelés

Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Számolja ki: 5 plusz 3

Milyen a jó energetikai tanúsító?

Milyen a jó energetikai tanúsító?

Bármilyen munkát, akármilyen feladatot el lehet végezni jól és rosszul is, bármelyik szakmát lehet szakszerűen, alázattal, és trehány módon is űzni. Lehet, hogy elsőre olcsóbbnak tűnik egy „nem hivatalos” szolgáltatás, de egyáltalán nem biztos, hogy megéri, hiszen, ami elsőre kevesebbe kerül, sokszor hosszú távon drágábbnak bizonyul.


Számít-e a villanyszámla az energetikai tanúsítvány kiállításakor?

Számít-e a villanyszámla az energetikai tanúsítvány kiállításakor?

Sokakban merülhet fel a kérdés a lakásuk, házuk energetikai értékelésekor, hogy vajon miért lett az a végeredmény, ami, holott szerintük az ingatlan jobbat érdemelne. Például a felmérés során magasabb fűtési energiaigény lett megállapítva, mint amennyit ők számoltak, és emiatt egy rosszabb kategóriába sorolta a tanúsító az ingatlant.


Panellakások energetikai tanúsítása – van különbség?

Panellakások energetikai tanúsítása – van különbség?

Annak idején a panelházak úgy kerültek a köztudatba, mint olcsó, előre gyártott elemekből gyorsan összerakható lakhatási alternatívák, és több korszakot is megéltek. Maguk a lakások egységesek, nincs semmilyen megkülönböztető jellegük, az azonos időszakban épültek szinte ugyanúgy néznek ki Záhony és Sopron között bárhol.


Szükség van energia tanúsítványra egy ingatlan bérbeadásához is?

Szükség van energia tanúsítványra egy ingatlan bérbeadásához is?

Mint azt valószínűleg a legtöbben már tudjuk, egy ingatlan adásvételéhez, legyen szó akármilyen típusúról, érvényes energetikai tanúsítás szükséges. Ha a szerződés aláírásának napján készül el, az sem probléma, hiszen a vételárat olyankor már nem befolyásolja, a lényeg, hogy meglegyen, és a HET-száma be legyen regisztrálva (mivel erre szükség van a szerződésnél).


Mi tesz érvényessé, hitelessé egy energetikai tanúsítást?

Mi tesz érvényessé, hitelessé egy energetikai tanúsítást?

Az energetikai tanúsítás érvényessége több dologtól is függhet, mint azt korábban már tárgyaltuk.


Az energetikai tanúsítvány ára – miből tevődik össze, és mikor érdemes gyanakodni?

Az energetikai tanúsítvány ára – miből tevődik össze, és mikor érdemes gyanakodni?

Mi az a legfőbb szempont, ami alapján a legtöbben energetikai tanúsítót választanak? Ez egyáltalán nem nehéz kérdés: az ár határozza meg, hogy hányan keresik fel, és veszik igénybe a szolgáltatást.


Energetikai tanúsítvány lekérdezése – mikor és hogyan lehetséges?

Energetikai tanúsítvány lekérdezése – mikor és hogyan lehetséges?

Mind tudjuk, hogy a lényeges, hivatalos dokumentumok egyik kulcsfontosságú tulajdonsága az ellenőrizhetőség, enélkül mit sem érnének. Ha nem így lenne, mindenki ész nélkül nyomtatná magának a különböző szerződéseket, bizonyítványokat, engedélyeket.


Mi számít jelentős felújításnak (energia tanúsítás szempontjából)?

Mi számít jelentős felújításnak (energia tanúsítás szempontjából)?

Az energetikai tanúsítás az adott ingatlannak azt az állapotát rögzíti, amikor a helyszíni felmérés elkészült, ám az azutáni változásokat, felújításokat már nem tartalmazza. Vagyis ha a tanúsítás elkészülte után megy végbe valamilyen jelentős változás, akkor, bár nem hivatalosan, de érvényét vesztheti a tanúsítás, legalább is a tulajdonos szempontjából.


Energetikai tanúsítás nyaralókhoz – ilyen esetben is szükséges?

Energetikai tanúsítás nyaralókhoz – ilyen esetben is szükséges?

Arról már volt szó korábban, hogy ingatlanok adásvételéhez, bérbe adásához szükséges energetikai tanúsítvány készítése, de ez vajon a nyaralókra is vonatkozik? Jogosan merül fel a kérdés, elvégre egy lakás vagy ház cserél gazdát, és a leendő tulajdonos is kíváncsi lehet rá, milyen fenntartási költségekkel számolhat.


Energetikai tanúsítvány kalkulátor – vehetjük az eredményt hivatalosnak?

Energetikai tanúsítvány kalkulátor – vehetjük az eredményt hivatalosnak?

Kalkulátorokkal számtalan helyen lehet találkozni, például biztosítóknál, bankoknál, kivitelezőknél, és nem meglepő módon az energetikai tanúsítóknál is. Ez nem véletlen, hiszen napjainkban a gyors, sőt, sok esetben instant megoldások korát éljük, amikor mindenki mindent azonnal akar – legyen szó akár online, akár fizikai dolgokról.


Energetikai tanúsítás használatbavételi engedélyhez

Energetikai tanúsítás használatbavételi engedélyhez

2021. január 1-je óta elvileg minden új építésű ingatlannak BB, vagy annál jobb energetikai besorolással kell rendelkeznie a használatbavételi engedély megszerzéséhez.


Passzívházak energetikai tanúsítása – van valamilyen különbség?

Passzívházak energetikai tanúsítása – van valamilyen különbség?

Egy passzívház építése, bár meglehetősen drága, energetikai szempontból mindenképpen megéri, hiszen döbbenetesen alacsony a fenntartási költsége. Valószínűleg pont a kivitelezésének borsos ára miatt nem olyan elterjedt még ez az épülettípus, ráadásul ahhoz, hogy egy házat ténylegesen „passzívnak” lehessen nevezni, igen komoly kritériumoknak kell megfelelnie.


Kinek kell az energetikai tanúsítást intéznie különböző helyzetekben?

Kinek kell az energetikai tanúsítást intéznie különböző helyzetekben?

Energetikai tanúsítványt több okból is lehet készíttetni, de ezek közül mindenképpen a három legfontosabb: ingatlan adásvételkor, bérbeadáskor és pályázatok kapcsán. Azonban sokak számára nem feltétlenül egyértelmű, hogy melyik esetben kinek a feladata a tanúsítás ügyét intézni, illetve a kiállítását fizetni.


Ingatlan átminősítése – szükséges hozzá energetikai tanúsítást készíttetni?

Ingatlan átminősítése – szükséges hozzá energetikai tanúsítást készíttetni?

Az, hogy egy épület vagy egy telek milyen funkcióval van nyilvántartva, egy dolog, ám előfordulhat, hogy Ön másra szeretné használni – ilyenkor jön képbe az átminősítés. Mert hiszen mi értelme lenne annak, ha egy telket a kimérésétől kezdve az idők végezetéig csak és kizárólag egyetlen célra lehetne használni, nem igaz?


Energetikai tanúsítvány tudnivalók

Mi valójában az energetikai tanúsítvány, miért fontos, hogy elkészüljön, és miért célszerű a megfelelő céggel elkészíttetni? Íme, pár tudnivaló a tanúsítványról!

Energetikai tanúsítás menete

Hogyan zajlik egy energetikai tanúsítás kiállítása? Mik a folyamat egyes állomásai, lépései? Ki lehet hagyni valamit? Tudjon meg Ön is többet a tanúsítás menetéről!

Értékbecslés tudnivalók

Szakszerű értékbecslésre szükség lehet nem csak ingatlan adásvételénél, hanem banki ügyintézésnél, hitelkérelemnél is. Tudjon meg többet, és bízza ránk a feladatot!

Energetikai besorolások

A tanúsítás során minden ingatlan kap egy energetikai besorolást JJ-től AA++-ig. Ha Önt érdekli, miért hasznosak ezek és melyik mit jelent, most ezt is megtudhatja!

Ingatlan adásvétel tippek

Az ingatlan adásvétel egy sokszor hosszadalmas és bonyolult folyamat, főleg akkor, ha nincs meg a megfelelő alap tudás hozzá. Ezen szeretnénk segíteni cikkeinkkel!

Energetikai tippek

Egy ingatlan energetikai korszerűsége nagyban befolyásolja annak az értékét. Ha Önt is érdekli, hogyan növelhető ez az érték, olvasson utána vonatkozó írásainkban!

Hírek

Minden iparágban történhetnek olykor változások belső, vagy állami, hatósági hatásra, melyek jelentősen befolyásolják azt. Tájékozódjon híreinkből az újdonságokról!

Hőkamerás mérés ára és menete

Hőkamerás diagnosztikai felmérést Budapesten, Fejér megyében, Zala megyében és Vas megyében vállalunk.