Energetikai tanúsítás használatbavételi engedélyhez

Energetikai tanúsítás használatbavételi engedélyhez

  1. január 1-je óta elvileg minden új építésű ingatlannak BB, vagy annál jobb energetikai besorolással kell rendelkeznie a használatbavételi engedély megszerzéséhez.

Ám 2020. december 30-án életbe lépett egy módosító rendelet: ha az épületet 2020. december 30. után veszik használatba, de a műszaki dokumentáció alapján nem felel meg a „közel nulla energiaigényű”, azaz BB besorolásnak, akkor sincs gond, ugyanis a határidő 2022. június 20-ra módosult.

Azaz a tényleges, energia tanúsítvánnyal igazolhatóan BB, vagy afeletti besorolás csak a kitolt dátumot követően lesz az engedély megszerzéséhez kötelező.

Hogy érthetőbb legyen: a megjelölt időpont után csak az az újonnan épült ingatlan fog engedélyt kapni a használatbavételre, ami megüti a „közel nulla energiaigényű” szintet, máskülönben lehet újraterveztetni, átalakíttatni.

A kritériumok szigorúak ugyan, de nem megugorhatatlanok, érdemes hát ezzel kalkulálni.

Röviden: mit takar a BB besorolás?

A hivatalos megnevezés úgy szól: „közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeknek megfelelő”, amit az újabb rendszerben BB-nek jelölünk.

Ez már ténylegesen a felső kategóriát képviseli az energetikai osztályok között, efölött csak az AA, AA+, illetve AA++ besorolások vannak, amit meglehetősen nehezen elérhetőek.

Milyen kritériumoknak kell a BB besoroláshoz megfelelni?

  • A fajlagos primer energiafogyasztás 81 és 100 kWh/m2a közé kell, hogy essen,
  • a felhasznált energia minimum 25%-át megújuló forrásból kell biztosítani,
  • illetve az építészeti követelményeknek (építőanyagok, szigetelés, nyílászárók) is meg kell felelni.

Ez utóbbira a fajlagos hőveszteség-tényezőre vonatkozó követelmények miatt kell alaposan odafigyelni.

A hőveszteség-tényező kiszámítása is hozzá tartozik az energia tanúsítvány kiállításához, és ebbe beletartozik a szigetelés minőségének és vastagságának vizsgálata is.

A megfelelő vastagságú szigetelést természetesen utólag is hozzá lehet adni az épülethez, de újonnan épültek esetén a tervezőnek 2022. június 30-a után már eleve így kell kalkulálnia.

Megújuló energia kötelező használata?

Megújuló energia kötelező használata?

Igen, a BB besorolás eléréséhez ez is hozzá tartozik, az viszont nincs megkötve, hogy milyen fajtát kell hasznosítania az épületnek legalább 25%-ban.

Vagyis bármelyiket választhatjuk, a lényeg, hogy megújuló forrásból származzon.

Amik a leggyakoribbak, legtöbbek által használtak ezek közül:

  • biomassza (ebből közvetve vagy közvetlenül előállított energia)
  • biogázok,
  • tűzifa,
  • fapellet, mezőgazdasági hulladékból készült pellet,
  • napelemes rendszer,
  • hőszivattyú,
  • geotermikus hő,
  • szél- vagy vízenergia.

Ha tehát az Ön által épített ingatlan megfelelő anyagokból, kellőképpen hőszigetelve készült el, és a felsoroltak közül valamelyik energiaforrás a fenntartáshoz szükséges energia legalább negyedét fedezi, akkor nagy valószínűséggel gond nélkül meg fogja kapni a használatbavételi engedélyhez szükséges BB besorolást.

A szükséges tanúsításért hozzánk bátran fordulhat!

Mivel az energetikai tanúsítás már készen szükséges, mi több, az egyik feltétele a használatbavételi engedély kérelmezésének, így jól teszi, ha idejében cselekszik!

De nem csak az említett engedély megszerzéséhez, hanem háza, lakása eladásához is elengedhetetlen, így nem érdemes halogatni az elkészíttetését.

Ne hagyja, hogy a folyamat, amiben éppen benne van, illetve amibe belevágni készül, pont az energia tanúsítványon akadjon fenn!

Szakértői hálózatunk az egész országra kiterjed, bárhová házhoz megyünk a szükséges méréseket elvégezni, az adatokat begyűjteni.

Tőlünk csak és kizárólag hiteles, a valóságnak és a hatósági elvárásoknak megfelelő tanúsításra számíthat.

Keressen hát meg minket, és mi Önnek is elkészítjük a szükséges energetikai tanúsítványt!

Hívjon minket, mi pedig villámgyorsan elkészítjük energetikai tanúsítványát!

Keressen minket telefonon, vagy kérjen tőlünk visszahívást, hogy minél hamarabb neki tudjunk állni a tanúsításnak!

Nem érdemes napokat, heteket várni ezzel, hiszen az ingatlan eladásához erre mindenképp szükség van – elkészíteni pedig egy profi csapat mellett rendkívül egyszerű.

Minden munkánkra 100%-os elégedettségi garanciát vállalunk, tehát ha nem azt kapta, amit szeretett volna, csak jelezze nekünk, mi pedig visszatérítjük a tanúsítvány díját.

A célunk az, hogy ügyfeleink elégedettek legyenek a szolgáltatással, amit nyújtunk nekik – keressen minket, és tapasztalja meg ezt Ön is!

Megrendelés

Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Számolja ki: 2 plusz 4

Milyen a jó energetikai tanúsító?

Milyen a jó energetikai tanúsító?

Bármilyen munkát, akármilyen feladatot el lehet végezni jól és rosszul is, bármelyik szakmát lehet szakszerűen, alázattal, és trehány módon is űzni. Lehet, hogy elsőre olcsóbbnak tűnik egy „nem hivatalos” szolgáltatás, de egyáltalán nem biztos, hogy megéri, hiszen, ami elsőre kevesebbe kerül, sokszor hosszú távon drágábbnak bizonyul.


Számít-e a villanyszámla az energetikai tanúsítvány kiállításakor?

Számít-e a villanyszámla az energetikai tanúsítvány kiállításakor?

Sokakban merülhet fel a kérdés a lakásuk, házuk energetikai értékelésekor, hogy vajon miért lett az a végeredmény, ami, holott szerintük az ingatlan jobbat érdemelne. Például a felmérés során magasabb fűtési energiaigény lett megállapítva, mint amennyit ők számoltak, és emiatt egy rosszabb kategóriába sorolta a tanúsító az ingatlant.


Panellakások energetikai tanúsítása – van különbség?

Panellakások energetikai tanúsítása – van különbség?

Annak idején a panelházak úgy kerültek a köztudatba, mint olcsó, előre gyártott elemekből gyorsan összerakható lakhatási alternatívák, és több korszakot is megéltek. Maguk a lakások egységesek, nincs semmilyen megkülönböztető jellegük, az azonos időszakban épültek szinte ugyanúgy néznek ki Záhony és Sopron között bárhol.


Szükség van energia tanúsítványra egy ingatlan bérbeadásához is?

Szükség van energia tanúsítványra egy ingatlan bérbeadásához is?

Mint azt valószínűleg a legtöbben már tudjuk, egy ingatlan adásvételéhez, legyen szó akármilyen típusúról, érvényes energetikai tanúsítás szükséges. Ha a szerződés aláírásának napján készül el, az sem probléma, hiszen a vételárat olyankor már nem befolyásolja, a lényeg, hogy meglegyen, és a HET-száma be legyen regisztrálva (mivel erre szükség van a szerződésnél).


Mi tesz érvényessé, hitelessé egy energetikai tanúsítást?

Mi tesz érvényessé, hitelessé egy energetikai tanúsítást?

Az energetikai tanúsítás érvényessége több dologtól is függhet, mint azt korábban már tárgyaltuk.


Az energetikai tanúsítvány ára – miből tevődik össze, és mikor érdemes gyanakodni?

Az energetikai tanúsítvány ára – miből tevődik össze, és mikor érdemes gyanakodni?

Mi az a legfőbb szempont, ami alapján a legtöbben energetikai tanúsítót választanak? Ez egyáltalán nem nehéz kérdés: az ár határozza meg, hogy hányan keresik fel, és veszik igénybe a szolgáltatást.


Energetikai tanúsítvány lekérdezése – mikor és hogyan lehetséges?

Energetikai tanúsítvány lekérdezése – mikor és hogyan lehetséges?

Mind tudjuk, hogy a lényeges, hivatalos dokumentumok egyik kulcsfontosságú tulajdonsága az ellenőrizhetőség, enélkül mit sem érnének. Ha nem így lenne, mindenki ész nélkül nyomtatná magának a különböző szerződéseket, bizonyítványokat, engedélyeket.


Mi számít jelentős felújításnak (energia tanúsítás szempontjából)?

Mi számít jelentős felújításnak (energia tanúsítás szempontjából)?

Az energetikai tanúsítás az adott ingatlannak azt az állapotát rögzíti, amikor a helyszíni felmérés elkészült, ám az azutáni változásokat, felújításokat már nem tartalmazza. Vagyis ha a tanúsítás elkészülte után megy végbe valamilyen jelentős változás, akkor, bár nem hivatalosan, de érvényét vesztheti a tanúsítás, legalább is a tulajdonos szempontjából.


Energetikai tanúsítás nyaralókhoz – ilyen esetben is szükséges?

Energetikai tanúsítás nyaralókhoz – ilyen esetben is szükséges?

Arról már volt szó korábban, hogy ingatlanok adásvételéhez, bérbe adásához szükséges energetikai tanúsítvány készítése, de ez vajon a nyaralókra is vonatkozik? Jogosan merül fel a kérdés, elvégre egy lakás vagy ház cserél gazdát, és a leendő tulajdonos is kíváncsi lehet rá, milyen fenntartási költségekkel számolhat.


Energetikai tanúsítvány kalkulátor – vehetjük az eredményt hivatalosnak?

Energetikai tanúsítvány kalkulátor – vehetjük az eredményt hivatalosnak?

Kalkulátorokkal számtalan helyen lehet találkozni, például biztosítóknál, bankoknál, kivitelezőknél, és nem meglepő módon az energetikai tanúsítóknál is. Ez nem véletlen, hiszen napjainkban a gyors, sőt, sok esetben instant megoldások korát éljük, amikor mindenki mindent azonnal akar – legyen szó akár online, akár fizikai dolgokról.


Energetikai tanúsítás használatbavételi engedélyhez

Energetikai tanúsítás használatbavételi engedélyhez

2021. január 1-je óta elvileg minden új építésű ingatlannak BB, vagy annál jobb energetikai besorolással kell rendelkeznie a használatbavételi engedély megszerzéséhez.


Passzívházak energetikai tanúsítása – van valamilyen különbség?

Passzívházak energetikai tanúsítása – van valamilyen különbség?

Egy passzívház építése, bár meglehetősen drága, energetikai szempontból mindenképpen megéri, hiszen döbbenetesen alacsony a fenntartási költsége. Valószínűleg pont a kivitelezésének borsos ára miatt nem olyan elterjedt még ez az épülettípus, ráadásul ahhoz, hogy egy házat ténylegesen „passzívnak” lehessen nevezni, igen komoly kritériumoknak kell megfelelnie.


Kinek kell az energetikai tanúsítást intéznie különböző helyzetekben?

Kinek kell az energetikai tanúsítást intéznie különböző helyzetekben?

Energetikai tanúsítványt több okból is lehet készíttetni, de ezek közül mindenképpen a három legfontosabb: ingatlan adásvételkor, bérbeadáskor és pályázatok kapcsán. Azonban sokak számára nem feltétlenül egyértelmű, hogy melyik esetben kinek a feladata a tanúsítás ügyét intézni, illetve a kiállítását fizetni.


Ingatlan átminősítése – szükséges hozzá energetikai tanúsítást készíttetni?

Ingatlan átminősítése – szükséges hozzá energetikai tanúsítást készíttetni?

Az, hogy egy épület vagy egy telek milyen funkcióval van nyilvántartva, egy dolog, ám előfordulhat, hogy Ön másra szeretné használni – ilyenkor jön képbe az átminősítés. Mert hiszen mi értelme lenne annak, ha egy telket a kimérésétől kezdve az idők végezetéig csak és kizárólag egyetlen célra lehetne használni, nem igaz?


Energetikai tanúsítvány tudnivalók

Mi valójában az energetikai tanúsítvány, miért fontos, hogy elkészüljön, és miért célszerű a megfelelő céggel elkészíttetni? Íme, pár tudnivaló a tanúsítványról!

Energetikai tanúsítás menete

Hogyan zajlik egy energetikai tanúsítás kiállítása? Mik a folyamat egyes állomásai, lépései? Ki lehet hagyni valamit? Tudjon meg Ön is többet a tanúsítás menetéről!

Értékbecslés tudnivalók

Szakszerű értékbecslésre szükség lehet nem csak ingatlan adásvételénél, hanem banki ügyintézésnél, hitelkérelemnél is. Tudjon meg többet, és bízza ránk a feladatot!

Energetikai besorolások

A tanúsítás során minden ingatlan kap egy energetikai besorolást JJ-től AA++-ig. Ha Önt érdekli, miért hasznosak ezek és melyik mit jelent, most ezt is megtudhatja!

Ingatlan adásvétel tippek

Az ingatlan adásvétel egy sokszor hosszadalmas és bonyolult folyamat, főleg akkor, ha nincs meg a megfelelő alap tudás hozzá. Ezen szeretnénk segíteni cikkeinkkel!

Energetikai tippek

Egy ingatlan energetikai korszerűsége nagyban befolyásolja annak az értékét. Ha Önt is érdekli, hogyan növelhető ez az érték, olvasson utána vonatkozó írásainkban!

Hírek

Minden iparágban történhetnek olykor változások belső, vagy állami, hatósági hatásra, melyek jelentősen befolyásolják azt. Tájékozódjon híreinkből az újdonságokról!

Hőkamerás mérés ára és menete

Hőkamerás diagnosztikai felmérést Budapesten, Fejér megyében, Zala megyében és Vas megyében vállalunk.