Energetikai tanúsítás használatbavételi engedélyhez

Energetikai tanúsítás használatbavételi engedélyhez

 1. január 1-je óta elvileg minden új építésű ingatlannak BB, vagy annál jobb energetikai besorolással kell rendelkeznie a használatbavételi engedély megszerzéséhez.

Ám 2020. december 30-án életbe lépett egy módosító rendelet: ha az épületet 2020. december 30. után veszik használatba, de a műszaki dokumentáció alapján nem felel meg a „közel nulla energiaigényű”, azaz BB besorolásnak, akkor sincs gond, ugyanis a határidő 2022. június 20-ra módosult.

Azaz a tényleges, energia tanúsítvánnyal igazolhatóan BB, vagy afeletti besorolás csak a kitolt dátumot követően lesz az engedély megszerzéséhez kötelező.

Hogy érthetőbb legyen: a megjelölt időpont után csak az az újonnan épült ingatlan fog engedélyt kapni a használatbavételre, ami megüti a „közel nulla energiaigényű” szintet, máskülönben lehet újraterveztetni, átalakíttatni.

A kritériumok szigorúak ugyan, de nem megugorhatatlanok, érdemes hát ezzel kalkulálni.

Röviden: mit takar a BB besorolás?

A hivatalos megnevezés úgy szól: „közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeknek megfelelő”, amit az újabb rendszerben BB-nek jelölünk.

Ez már ténylegesen a felső kategóriát képviseli az energetikai osztályok között, efölött csak az AA, AA+, illetve AA++ besorolások vannak, amit meglehetősen nehezen elérhetőek.

Milyen kritériumoknak kell a BB besoroláshoz megfelelni?

 • A fajlagos primer energiafogyasztás 81 és 100 kWh/m2a közé kell, hogy essen,
 • a felhasznált energia minimum 25%-át megújuló forrásból kell biztosítani,
 • illetve az építészeti követelményeknek (építőanyagok, szigetelés, nyílászárók) is meg kell felelni.

Ez utóbbira a fajlagos hőveszteség-tényezőre vonatkozó követelmények miatt kell alaposan odafigyelni.

A hőveszteség-tényező kiszámítása is hozzá tartozik az energia tanúsítvány kiállításához, és ebbe beletartozik a szigetelés minőségének és vastagságának vizsgálata is.

A megfelelő vastagságú szigetelést természetesen utólag is hozzá lehet adni az épülethez, de újonnan épültek esetén a tervezőnek 2022. június 30-a után már eleve így kell kalkulálnia.

Megújuló energia kötelező használata?

Megújuló energia kötelező használata?

Igen, a BB besorolás eléréséhez ez is hozzá tartozik, az viszont nincs megkötve, hogy milyen fajtát kell hasznosítania az épületnek legalább 25%-ban.

Vagyis bármelyiket választhatjuk, a lényeg, hogy megújuló forrásból származzon.

Amik a leggyakoribbak, legtöbbek által használtak ezek közül:

 • biomassza (ebből közvetve vagy közvetlenül előállított energia)
 • biogázok,
 • tűzifa,
 • fapellet, mezőgazdasági hulladékból készült pellet,
 • napelemes rendszer,
 • hőszivattyú,
 • geotermikus hő,
 • szél- vagy vízenergia.

Ha tehát az Ön által épített ingatlan megfelelő anyagokból, kellőképpen hőszigetelve készült el, és a felsoroltak közül valamelyik energiaforrás a fenntartáshoz szükséges energia legalább negyedét fedezi, akkor nagy valószínűséggel gond nélkül meg fogja kapni a használatbavételi engedélyhez szükséges BB besorolást.

A szükséges tanúsításért hozzánk bátran fordulhat!

Mivel az energetikai tanúsítás már készen szükséges, mi több, az egyik feltétele a használatbavételi engedély kérelmezésének, így jól teszi, ha idejében cselekszik!

De nem csak az említett engedély megszerzéséhez, hanem háza, lakása eladásához is elengedhetetlen, így nem érdemes halogatni az elkészíttetését.

Ne hagyja, hogy a folyamat, amiben éppen benne van, illetve amibe belevágni készül, pont az energia tanúsítványon akadjon fenn!

Szakértői hálózatunk az egész országra kiterjed, bárhová házhoz megyünk a szükséges méréseket elvégezni, az adatokat begyűjteni.

Tőlünk csak és kizárólag hiteles, a valóságnak és a hatósági elvárásoknak megfelelő tanúsításra számíthat.

Keressen hát meg minket, és mi Önnek is elkészítjük a szükséges energetikai tanúsítványt!

Hívjon minket, mi pedig villámgyorsan elkészítjük energetikai tanúsítványát!

Keressen minket telefonon, vagy kérjen tőlünk visszahívást, hogy minél hamarabb neki tudjunk állni a tanúsításnak!

Nem érdemes napokat, heteket várni ezzel, hiszen az ingatlan eladásához erre mindenképp szükség van – elkészíteni pedig egy profi csapat mellett rendkívül egyszerű.

Minden munkánkra 100%-os elégedettségi garanciát vállalunk, tehát ha nem azt kapta, amit szeretett volna, csak jelezze nekünk, mi pedig visszatérítjük a tanúsítvány díját.

A célunk az, hogy ügyfeleink elégedettek legyenek a szolgáltatással, amit nyújtunk nekik – keressen minket, és tapasztalja meg ezt Ön is!

Megrendelés

Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.