Mi tesz érvényessé, hitelessé egy energetikai tanúsítást?

Mi tesz érvényessé, hitelessé egy energetikai tanúsítást?

Az energetikai tanúsítás érvényessége több dologtól is függhet, mint azt korábban már tárgyaltuk.

Ettől függetlenül röviden összefoglalhatjuk:

  • függ az adott tanúsító engedélyeitől, minősítésétől,
  • a szabályszerű kiállítási folyamattól,
  • illetve az ingatlanban történt változásoktól.

Vagyis, ha minden követelmény teljesült, akkor elvileg egy hiteles, a lejáratáig érvényes energetikai tanúsítás van a birtokunkban.

Előállhat azonban olyan helyzet, hogy a tanúsítás ideje még közel sem járt le, mégsem minősül érvényesnek, nem vehető figyelembe adásvételkor vagy hitelügyintézésnél.

Hogyan lehetséges ez?

A magyarázat nagyon egyszerű: változott a vonatkozó jogszabály és a besorolások jelzése, így a korábbi időszakokban készült tanúsítványok korszerűsítés nélkül érvénytelenek.

Lehetséges ezt egyszerűen orvosolni?

Ha igen, akkor hogyan?

Ennek a problémakörnek járunk most cikkünkkel kicsit utána!

A változás első hulláma

A szabályozások 2012 első napjától tették kötelezővé magántulajdonú lakóingatlanok esetén is az energia tanúsítás kiállítását adásvételhez.

Ezt megelőzően csak közhasznú, köztulajdonban lévő ingatlanoknál volt hasonló a helyzet, ám a dolog itt válik csak igazán érdekessé.

Ebben az első időszakban ugyanis még nem volt kötelező hitelesíteni a tanúsítást, így azok nem lettek bejegyezve a központi rendszerbe, nem volt nyilvántartási számuk.

Egy évvel később, 2013-tól viszont ismét változás történt, ugyanis bevezették az energetikai tanúsítások HET-számát, ami a Hiteles Energetikai Tanúsítás rövidítése.

Innentől kezdve a kiállított tanúsítás csak akkor érvényes, ha rendelkezik ezzel a számmal, és az regisztrálva is van a rendszerben.

Így tehát a 2013 előtt készült energetikai tanúsítások HET-szám hiányában hiába érvényesek elvileg 10 évig, azaz 2022-ig, a helyzet az, hogy mégsem felelnek meg, függetlenül attól, hogy történt-e az ingatlanban átalakítás, korszerűsítés, vagy sem.

Miért van szükség a HET-számra?

Miért van szükség a HET-számra?

Az energetikai tanúsítványok esetén a HET-szám olyan, mint bármely más hivatalos okiratnál az arra vonatkozó számkód: megkönnyíti az azonosítást és a lekérést.

Ez alapján a szám alapján akár ügyfélkapun keresztül is bárki lekérdezheti az érvényességét, és a lejárati idő is a rendszerbe való bevitel pillanatától számít.

Az adásvételi- és hitelszerződésekbe is ezt a számot kell beleírni, így akár egy ügyvéd, akár a Mérnöki Kamara szeretné lekérni ellenőrzés céljából, ennek segítségével teheti meg.

Többek között ezért is lehetséges számunkra, hogy extra gyorsan elkészüljünk akár az Ön energetikai tanúsításával is, hiszen ha a helyszíni felmérés megtörtént, és a szakértő megküldte nekünk az adatokat, azokat elsőbbséggel feldogozzuk, kiállítjuk a dokumentumot, és regisztráljuk annak HET-számát.

Ezt a bejegyzés után akár sms-ben is elküldhetjük Önnek, magának a tanúsítványnak fizikai formában nem kell a szerződés érvényesítésekor jelen lennie.

Szimpla betűs – dupla betűs

Az energetikai tanúsítások ma már két betűvel jelölik egy ingatlan állapotát, ám ez is másként működött korábban.

  1. január 1. óta él a jelenlegi rendszer, előtte egy betűvel jelöltük a besorolásokat.

Ezzel nincs semmi gond, hiszen ezek ugyanúgy hitelesített dokumentumok, és át lehet őket konvertálni a jelenlegi előírásoknak megfelelő formára.

Mindössze egy pót-dokumentumot kell letölteni hozzá az Országos Építési Nyilvántartás oldaláról.

Ez 2-3 oldalas, és átkonvertálja a régebbi típusú tanúsítást a modernebbre – mindazonáltal ne lepődjön meg, ha alacsonyabb lesz a végeredmény, mint a korábbi, ugyanis a módosítás szigorítással is járt.

Hiteles, gyorsan elkészülő tanúsításért keressen minket!

Ha Önnek gyorsan van szüksége hiteles, minden szempontnak megfelelő energetikai tanúsításra, ránk biztosan számíthat!

Szakértőink az egész ország területén bárhová házhoz mennek és elvégzik a szükséges méréseket, hogy Ön mihamarabb kézhez kaphassa tanúsítását és ne ez legyen a sikeres ügyintézés akadálya!

Keressen meg minket elérhetőségeink egyikén, mondja el, mire van szüksége, és egyeztessen kollégánkkal, hogy Ön is minél hamarabb hozzájuthasson energetikai tanúsításához!

Hívjon minket, mi pedig villámgyorsan elkészítjük energetikai tanúsítványát!

Keressen minket telefonon, vagy kérjen tőlünk visszahívást, hogy minél hamarabb neki tudjunk állni a tanúsításnak!

Nem érdemes napokat, heteket várni ezzel, hiszen az ingatlan eladásához erre mindenképp szükség van – elkészíteni pedig egy profi csapat mellett rendkívül egyszerű.

Minden munkánkra 100%-os elégedettségi garanciát vállalunk, tehát ha nem azt kapta, amit szeretett volna, csak jelezze nekünk, mi pedig visszatérítjük a tanúsítvány díját.

A célunk az, hogy ügyfeleink elégedettek legyenek a szolgáltatással, amit nyújtunk nekik – keressen minket, és tapasztalja meg ezt Ön is!

Megrendelés

Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.