Mi tesz érvényessé, hitelessé egy energetikai tanúsítást?

Mi tesz érvényessé, hitelessé egy energetikai tanúsítást?

Az energetikai tanúsítás érvényessége több dologtól is függhet, mint azt korábban már tárgyaltuk.

Ettől függetlenül röviden összefoglalhatjuk:

  • függ az adott tanúsító engedélyeitől, minősítésétől,
  • a szabályszerű kiállítási folyamattól,
  • illetve az ingatlanban történt változásoktól.

Vagyis, ha minden követelmény teljesült, akkor elvileg egy hiteles, a lejáratáig érvényes energetikai tanúsítás van a birtokunkban.

Előállhat azonban olyan helyzet, hogy a tanúsítás ideje még közel sem járt le, mégsem minősül érvényesnek, nem vehető figyelembe adásvételkor vagy hitelügyintézésnél.

Hogyan lehetséges ez?

A magyarázat nagyon egyszerű: változott a vonatkozó jogszabály és a besorolások jelzése, így a korábbi időszakokban készült tanúsítványok korszerűsítés nélkül érvénytelenek.

Lehetséges ezt egyszerűen orvosolni?

Ha igen, akkor hogyan?

Ennek a problémakörnek járunk most cikkünkkel kicsit utána!

A változás első hulláma

A szabályozások 2012 első napjától tették kötelezővé magántulajdonú lakóingatlanok esetén is az energia tanúsítás kiállítását adásvételhez.

Ezt megelőzően csak közhasznú, köztulajdonban lévő ingatlanoknál volt hasonló a helyzet, ám a dolog itt válik csak igazán érdekessé.

Ebben az első időszakban ugyanis még nem volt kötelező hitelesíteni a tanúsítást, így azok nem lettek bejegyezve a központi rendszerbe, nem volt nyilvántartási számuk.

Egy évvel később, 2013-tól viszont ismét változás történt, ugyanis bevezették az energetikai tanúsítások HET-számát, ami a Hiteles Energetikai Tanúsítás rövidítése.

Innentől kezdve a kiállított tanúsítás csak akkor érvényes, ha rendelkezik ezzel a számmal, és az regisztrálva is van a rendszerben.

Így tehát a 2013 előtt készült energetikai tanúsítások HET-szám hiányában hiába érvényesek elvileg 10 évig, azaz 2022-ig, a helyzet az, hogy mégsem felelnek meg, függetlenül attól, hogy történt-e az ingatlanban átalakítás, korszerűsítés, vagy sem.

Miért van szükség a HET-számra?

Miért van szükség a HET-számra?

Az energetikai tanúsítványok esetén a HET-szám olyan, mint bármely más hivatalos okiratnál az arra vonatkozó számkód: megkönnyíti az azonosítást és a lekérést.

Ez alapján a szám alapján akár ügyfélkapun keresztül is bárki lekérdezheti az érvényességét, és a lejárati idő is a rendszerbe való bevitel pillanatától számít.

Az adásvételi- és hitelszerződésekbe is ezt a számot kell beleírni, így akár egy ügyvéd, akár a Mérnöki Kamara szeretné lekérni ellenőrzés céljából, ennek segítségével teheti meg.

Többek között ezért is lehetséges számunkra, hogy extra gyorsan elkészüljünk akár az Ön energetikai tanúsításával is, hiszen ha a helyszíni felmérés megtörtént, és a szakértő megküldte nekünk az adatokat, azokat elsőbbséggel feldogozzuk, kiállítjuk a dokumentumot, és regisztráljuk annak HET-számát.

Ezt a bejegyzés után akár sms-ben is elküldhetjük Önnek, magának a tanúsítványnak fizikai formában nem kell a szerződés érvényesítésekor jelen lennie.

Szimpla betűs – dupla betűs

Az energetikai tanúsítások ma már két betűvel jelölik egy ingatlan állapotát, ám ez is másként működött korábban.

  1. január 1. óta él a jelenlegi rendszer, előtte egy betűvel jelöltük a besorolásokat.

Ezzel nincs semmi gond, hiszen ezek ugyanúgy hitelesített dokumentumok, és át lehet őket konvertálni a jelenlegi előírásoknak megfelelő formára.

Mindössze egy pót-dokumentumot kell letölteni hozzá az Országos Építési Nyilvántartás oldaláról.

Ez 2-3 oldalas, és átkonvertálja a régebbi típusú tanúsítást a modernebbre – mindazonáltal ne lepődjön meg, ha alacsonyabb lesz a végeredmény, mint a korábbi, ugyanis a módosítás szigorítással is járt.

Hiteles, gyorsan elkészülő tanúsításért keressen minket!

Ha Önnek gyorsan van szüksége hiteles, minden szempontnak megfelelő energetikai tanúsításra, ránk biztosan számíthat!

Szakértőink az egész ország területén bárhová házhoz mennek és elvégzik a szükséges méréseket, hogy Ön mihamarabb kézhez kaphassa tanúsítását és ne ez legyen a sikeres ügyintézés akadálya!

Keressen meg minket elérhetőségeink egyikén, mondja el, mire van szüksége, és egyeztessen kollégánkkal, hogy Ön is minél hamarabb hozzájuthasson energetikai tanúsításához!

Hívjon minket, mi pedig villámgyorsan elkészítjük energetikai tanúsítványát!

Keressen minket telefonon, vagy kérjen tőlünk visszahívást, hogy minél hamarabb neki tudjunk állni a tanúsításnak!

Nem érdemes napokat, heteket várni ezzel, hiszen az ingatlan eladásához erre mindenképp szükség van – elkészíteni pedig egy profi csapat mellett rendkívül egyszerű.

Minden munkánkra 100%-os elégedettségi garanciát vállalunk, tehát ha nem azt kapta, amit szeretett volna, csak jelezze nekünk, mi pedig visszatérítjük a tanúsítvány díját.

A célunk az, hogy ügyfeleink elégedettek legyenek a szolgáltatással, amit nyújtunk nekik – keressen minket, és tapasztalja meg ezt Ön is!

Megrendelés

Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Adja össze: 8 és 2

Milyen a jó energetikai tanúsító?

Milyen a jó energetikai tanúsító?

Bármilyen munkát, akármilyen feladatot el lehet végezni jól és rosszul is, bármelyik szakmát lehet szakszerűen, alázattal, és trehány módon is űzni. Lehet, hogy elsőre olcsóbbnak tűnik egy „nem hivatalos” szolgáltatás, de egyáltalán nem biztos, hogy megéri, hiszen, ami elsőre kevesebbe kerül, sokszor hosszú távon drágábbnak bizonyul.


Számít-e a villanyszámla az energetikai tanúsítvány kiállításakor?

Számít-e a villanyszámla az energetikai tanúsítvány kiállításakor?

Sokakban merülhet fel a kérdés a lakásuk, házuk energetikai értékelésekor, hogy vajon miért lett az a végeredmény, ami, holott szerintük az ingatlan jobbat érdemelne. Például a felmérés során magasabb fűtési energiaigény lett megállapítva, mint amennyit ők számoltak, és emiatt egy rosszabb kategóriába sorolta a tanúsító az ingatlant.


Panellakások energetikai tanúsítása – van különbség?

Panellakások energetikai tanúsítása – van különbség?

Annak idején a panelházak úgy kerültek a köztudatba, mint olcsó, előre gyártott elemekből gyorsan összerakható lakhatási alternatívák, és több korszakot is megéltek. Maguk a lakások egységesek, nincs semmilyen megkülönböztető jellegük, az azonos időszakban épültek szinte ugyanúgy néznek ki Záhony és Sopron között bárhol.


Szükség van energia tanúsítványra egy ingatlan bérbeadásához is?

Szükség van energia tanúsítványra egy ingatlan bérbeadásához is?

Mint azt valószínűleg a legtöbben már tudjuk, egy ingatlan adásvételéhez, legyen szó akármilyen típusúról, érvényes energetikai tanúsítás szükséges. Ha a szerződés aláírásának napján készül el, az sem probléma, hiszen a vételárat olyankor már nem befolyásolja, a lényeg, hogy meglegyen, és a HET-száma be legyen regisztrálva (mivel erre szükség van a szerződésnél).


Mi tesz érvényessé, hitelessé egy energetikai tanúsítást?

Mi tesz érvényessé, hitelessé egy energetikai tanúsítást?

Az energetikai tanúsítás érvényessége több dologtól is függhet, mint azt korábban már tárgyaltuk.


Az energetikai tanúsítvány ára – miből tevődik össze, és mikor érdemes gyanakodni?

Az energetikai tanúsítvány ára – miből tevődik össze, és mikor érdemes gyanakodni?

Mi az a legfőbb szempont, ami alapján a legtöbben energetikai tanúsítót választanak? Ez egyáltalán nem nehéz kérdés: az ár határozza meg, hogy hányan keresik fel, és veszik igénybe a szolgáltatást.


Energetikai tanúsítvány lekérdezése – mikor és hogyan lehetséges?

Energetikai tanúsítvány lekérdezése – mikor és hogyan lehetséges?

Mind tudjuk, hogy a lényeges, hivatalos dokumentumok egyik kulcsfontosságú tulajdonsága az ellenőrizhetőség, enélkül mit sem érnének. Ha nem így lenne, mindenki ész nélkül nyomtatná magának a különböző szerződéseket, bizonyítványokat, engedélyeket.


Mi számít jelentős felújításnak (energia tanúsítás szempontjából)?

Mi számít jelentős felújításnak (energia tanúsítás szempontjából)?

Az energetikai tanúsítás az adott ingatlannak azt az állapotát rögzíti, amikor a helyszíni felmérés elkészült, ám az azutáni változásokat, felújításokat már nem tartalmazza. Vagyis ha a tanúsítás elkészülte után megy végbe valamilyen jelentős változás, akkor, bár nem hivatalosan, de érvényét vesztheti a tanúsítás, legalább is a tulajdonos szempontjából.


Energetikai tanúsítás nyaralókhoz – ilyen esetben is szükséges?

Energetikai tanúsítás nyaralókhoz – ilyen esetben is szükséges?

Arról már volt szó korábban, hogy ingatlanok adásvételéhez, bérbe adásához szükséges energetikai tanúsítvány készítése, de ez vajon a nyaralókra is vonatkozik? Jogosan merül fel a kérdés, elvégre egy lakás vagy ház cserél gazdát, és a leendő tulajdonos is kíváncsi lehet rá, milyen fenntartási költségekkel számolhat.


Energetikai tanúsítvány kalkulátor – vehetjük az eredményt hivatalosnak?

Energetikai tanúsítvány kalkulátor – vehetjük az eredményt hivatalosnak?

Kalkulátorokkal számtalan helyen lehet találkozni, például biztosítóknál, bankoknál, kivitelezőknél, és nem meglepő módon az energetikai tanúsítóknál is. Ez nem véletlen, hiszen napjainkban a gyors, sőt, sok esetben instant megoldások korát éljük, amikor mindenki mindent azonnal akar – legyen szó akár online, akár fizikai dolgokról.


Energetikai tanúsítás használatbavételi engedélyhez

Energetikai tanúsítás használatbavételi engedélyhez

2021. január 1-je óta elvileg minden új építésű ingatlannak BB, vagy annál jobb energetikai besorolással kell rendelkeznie a használatbavételi engedély megszerzéséhez.


Passzívházak energetikai tanúsítása – van valamilyen különbség?

Passzívházak energetikai tanúsítása – van valamilyen különbség?

Egy passzívház építése, bár meglehetősen drága, energetikai szempontból mindenképpen megéri, hiszen döbbenetesen alacsony a fenntartási költsége. Valószínűleg pont a kivitelezésének borsos ára miatt nem olyan elterjedt még ez az épülettípus, ráadásul ahhoz, hogy egy házat ténylegesen „passzívnak” lehessen nevezni, igen komoly kritériumoknak kell megfelelnie.


Kinek kell az energetikai tanúsítást intéznie különböző helyzetekben?

Kinek kell az energetikai tanúsítást intéznie különböző helyzetekben?

Energetikai tanúsítványt több okból is lehet készíttetni, de ezek közül mindenképpen a három legfontosabb: ingatlan adásvételkor, bérbeadáskor és pályázatok kapcsán. Azonban sokak számára nem feltétlenül egyértelmű, hogy melyik esetben kinek a feladata a tanúsítás ügyét intézni, illetve a kiállítását fizetni.


Ingatlan átminősítése – szükséges hozzá energetikai tanúsítást készíttetni?

Ingatlan átminősítése – szükséges hozzá energetikai tanúsítást készíttetni?

Az, hogy egy épület vagy egy telek milyen funkcióval van nyilvántartva, egy dolog, ám előfordulhat, hogy Ön másra szeretné használni – ilyenkor jön képbe az átminősítés. Mert hiszen mi értelme lenne annak, ha egy telket a kimérésétől kezdve az idők végezetéig csak és kizárólag egyetlen célra lehetne használni, nem igaz?


Energetikai tanúsítvány tudnivalók

Mi valójában az energetikai tanúsítvány, miért fontos, hogy elkészüljön, és miért célszerű a megfelelő céggel elkészíttetni? Íme, pár tudnivaló a tanúsítványról!

Energetikai tanúsítás menete

Hogyan zajlik egy energetikai tanúsítás kiállítása? Mik a folyamat egyes állomásai, lépései? Ki lehet hagyni valamit? Tudjon meg Ön is többet a tanúsítás menetéről!

Értékbecslés tudnivalók

Szakszerű értékbecslésre szükség lehet nem csak ingatlan adásvételénél, hanem banki ügyintézésnél, hitelkérelemnél is. Tudjon meg többet, és bízza ránk a feladatot!

Energetikai besorolások

A tanúsítás során minden ingatlan kap egy energetikai besorolást JJ-től AA++-ig. Ha Önt érdekli, miért hasznosak ezek és melyik mit jelent, most ezt is megtudhatja!

Ingatlan adásvétel tippek

Az ingatlan adásvétel egy sokszor hosszadalmas és bonyolult folyamat, főleg akkor, ha nincs meg a megfelelő alap tudás hozzá. Ezen szeretnénk segíteni cikkeinkkel!

Energetikai tippek

Egy ingatlan energetikai korszerűsége nagyban befolyásolja annak az értékét. Ha Önt is érdekli, hogyan növelhető ez az érték, olvasson utána vonatkozó írásainkban!

Hírek

Minden iparágban történhetnek olykor változások belső, vagy állami, hatósági hatásra, melyek jelentősen befolyásolják azt. Tájékozódjon híreinkből az újdonságokról!

Hőkamerás mérés ára és menete

Hőkamerás diagnosztikai felmérést Budapesten, Fejér megyében, Zala megyében és Vas megyében vállalunk.