Szükség van energia tanúsítványra egy ingatlan bérbeadásához is?

Szükség van energia tanúsítványra egy ingatlan bérbeadásához is?

Mint azt valószínűleg a legtöbben már tudjuk, egy ingatlan adásvételéhez, legyen szó akármilyen típusúról, érvényes energetikai tanúsítás szükséges.

Ha a szerződés aláírásának napján készül el, az sem probléma, hiszen a vételárat olyankor már nem befolyásolja, a lényeg, hogy meglegyen, és a HET-száma be legyen regisztrálva (mivel erre szükség van a szerződésnél).

Ám egy ingatlant nem csak adni-venni lehet, hanem kiadni is, sőt, vannak, akik kifejezetten ilyen céllal vásárolnak házat, lakást.

Felmerülhet azonban a kérdés: vajon a bérbe adáshoz is szükséges az energetikai tanúsítvány, vagy sem?

Van erre valami vonatkozó jogszabály, és ha igen, akkor mennyire veszik szigorúan?

Ennek járunk most kicsit alaposabban utána!

Bérbe adandó ingatlan tanúsítása

Hogy mindenekelőtt egy gyors, és egyértelmű választ adjunk a kérdésre: igen, a szabályok értelmében bérbeadáshoz is szükséges az energetikai tanúsítás.

Hiszen, ha nem is a tulajdoni jogot ruházza át, de használatra adja valakinek a lakást, aki ugyanúgy lakni fog benne, mintha Ön költözött volna be.

Vagyis a bérlő szempontjából nagyon nem mindegy, hogy milyenek az ingatlan kondíciói, milyen műszaki állapotban van, következésképpen mennyit kell majd a fenntartására költenie.

Korábban nem volt erre vonatkozó szabályozás, azonban 2016. január 1-től bérbeadás esetén is mellékelni kell a bérlők számára a szerződés mellé magát a tanúsítványt, vagy annak másolatát.

Azelőtt ezt csak az egy évnél hosszabb bérleti idő esetén kellett megtenni.

Ami még különbség az adásvételhez képest, az az, hogy ha valaki kifejezetten bérbeadás céljából készíttet energia tanúsítást, akkor a dokumentumra is ez kerül.

Mennyire szigorú a törvény?

Mennyire szigorú a törvény?

Mondhatnánk, hogy minden törvény szigorú és mindet be kell tartani, éppen ezért nevezik törvénynek, ám tudjuk, hogy a valóság ennél árnyaltabb.

A bérbeadásra vonatkozó e-tanúsítási szabályok ugyanúgy érvényesek és tisztelendőek, bár a legtöbb esetben lazábban veszik őket.

Míg egy adásvételi szerződési folyamat az energetikai tanúsítás hiányában akár meg is akadhat vagy meghiúsulhat, addig a legtöbb bérlő és bérbe adó nem veszi ilyen szigorúan a kérdést.

Persze ez nem jelenti azt, hogy nem kell betartani, hiszen az albérlő ennek értelmében bármikor jogosan kérheti a főbérlőtől a tanúsítást, és a kérés megtagadása esetén akár jogi útra is terelheti a dolgot, de azt azért beláthatjuk, hogy nem az ilyen ügyekkel vannak túlterhelve a bíróságok.

Ettől függetlenül mindenki jobban jár, ha a bérbeadás 100%-ban törvényesen történik, hiszen mind tudjuk: a legjobb a békesség.

Bérbeadás esetén is keressen minket energetikai tanúsításért!

Legyen szó akár egy ingatlan adásvételéről, akár a bérbeadásáról, ránk feltétlenül számíthat, mi nem teszünk különbséget!

Mindkét szolgáltatás esetén ugyanolyan alaposan és körültekintően járunk el, semmiféle hibát meg nem engedve magunknak.

Ha minket bíz meg a tanúsítás elkészítésével, biztos lehet benne, hogy teljes mértékben érvényes, minden tekintetben hiteles dokumentumot kap kézhez, akár extra gyorsan is!

Hálózatunk az egész országot lefedi – mindegy, hogy honnan keres minket, a távolság nem akadály!

Vegye fel velünk a kapcsolatot megadott elérhetőségeink valamelyikén, és egyeztessen kollégánkkal, milyen céllal, hová és mikor szállhat ki Önhöz szakértő munkatársunk!

Hívjon minket, mi pedig villámgyorsan elkészítjük energetikai tanúsítványát!

Keressen minket telefonon, vagy kérjen tőlünk visszahívást, hogy minél hamarabb neki tudjunk állni a tanúsításnak!

Nem érdemes napokat, heteket várni ezzel, hiszen az ingatlan eladásához erre mindenképp szükség van – elkészíteni pedig egy profi csapat mellett rendkívül egyszerű.

Minden munkánkra 100%-os elégedettségi garanciát vállalunk, tehát ha nem azt kapta, amit szeretett volna, csak jelezze nekünk, mi pedig visszatérítjük a tanúsítvány díját.

A célunk az, hogy ügyfeleink elégedettek legyenek a szolgáltatással, amit nyújtunk nekik – keressen minket, és tapasztalja meg ezt Ön is!

Megrendelés

Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.