Számít-e a villanyszámla az energetikai tanúsítvány kiállításakor?

Számít-e a villanyszámla az energetikai tanúsítvány kiállításakor?

Sokakban merülhet fel a kérdés a lakásuk, házuk energetikai értékelésekor, hogy vajon miért lett az a végeredmény, ami, holott szerintük az ingatlan jobbat érdemelne.

Például a felmérés során magasabb fűtési energiaigény lett megállapítva, mint amennyit ők számoltak, és emiatt egy rosszabb kategóriába sorolta a tanúsító az ingatlant.

Pedig az eddigi tapasztalat azt mutatta, hogy ha szerényebb körülmények között is, de alacsonyabb rezsivel is fenntartható – akkor mégis miért kapott alacsonyabb minősítést?

Számítanak egyáltalán a korábbi villanyszámlák, illetve az, hogy a jelenleg bent lakó személy, család mennyit költ fűtésre, meleg vízre, és az összes többire?

A válasz talán nem mindenkinek fog tetszeni, de az a helyzet, hogy nem, sajnos nem számítanak.

De mégis miért?

Ennek fogunk most egy kicsit utánajárni!

Az egyedi igény vs. az átlag

Ahányan csak vagyunk a világon, annyi féle különböző igényünk van, az élet számtalan területén.

Van, aki feketén issza a kávét, és van, aki tejjel; vannak, akik a fűzős cipőt szeretik, megint mások a tépőzárasat; és természetesen sokan hűvösen szeretik a lakásukat, de talán még többen felfűtve.

Teljesen mindegy, hogy takarékossági megfontolásból, vagy eltérő hőigények miatt, de vannak, akiket a legkevésbé sem zavar, hogy 17-18 °C van a lakásban, míg mások el sem tudják képzelni az életet 25 fok alatt fűtésszezonban.

Bár a tudomány jelen állása szerint az előbbi állapot egészségesebb, a meleg-kedvelőket ez ritkán hatja meg.

Ellenben ez a kontraszt remekül mutatja, hogy akár két szomszédos, teljesen egyforma lakást is lehet teljesen különböző módon használni, akár azonos fűtésrendszerrel is.

És itt jön a kérdés: két egyforma energetikai tulajdonságokkal rendelkező, de eltérő szokások szerint lakott ingatlan miért kapna különböző energia besorolást?

Attól, hogy a számlák alacsonyabbak, magán az épületen ez még nem változtat, nem igaz?

Pontosan ezért kell számoláskor fogyasztói átlaggal kalkulálni, hiszen úgy kaphatunk hiteles eredményt.

Fő a tárgyilagosság

Fő a tárgyilagosság

Energetikai tanúsítás készítésekor nem véletlenül alkalmazzuk azokat a sztenderd értékeket, amiket.

Mint az iménti példából is következik: ha az egyéni fogyasztói igényeket vennénk alapul, akkor nem kapnánk szubjektív eredményt, nem lenne hiteles az általunk kibocsátott dokumentum.

Attól, hogy az Ön téli teljes rezsiköltsége 25.000 Ft alatt volt a szándékosan alacsony fogyasztás miatt, az nem jelenti azt, hogy a következő lakóé is ilyen kevés lesz, mert ő, mondjuk, igényli a 22 °C szobahőmérsékletet az egész fűtési szezon alatt.

Viszont ha a kisebb fogyasztás képezné a számítás alapját, akkor a vásárló joggal érezné becsapva magát, hiszen a tanúsítás alapján sokkal kevesebbet kellene fizetnie a fenntartásra.

Miket kell nézni a tanúsítás során?

Minket az ingatlan bizonyos paraméterei érdekelnek, úgy, mint:

  • az épület kora és építőanyagai,
  • a fal szigeteltsége, hőszigetelő képessége,
  • a nyílászárók korszerűsége és tájolása,
  • valamint a fűtési és vízmelegítő rendszer korszerűsége, állapota.

Ezek, és az átlagos fogyasztói szokások együttesen adják ki azt az energetikai besorolást, melyet a lakás végül megkap.

Bennünk megbízhat, ha energetikáról van szó!

Bennünk megbízhat, ha energetikáról van szó!

Sokéves tapasztalatunk és az egész országra kiterjedő szakértői hálózatunk a garancia arra, hogy mindig pontos és reális értékelést tudjunk adni az Ön ingatlanáról.

Nekünk nincsenek területi érdekeltségeink, nem célunk, hogy a lakása rosszabb értékelést kapjon, mi több, segíteni szeretnénk, hogy minél hamarabb megszerezhesse az eladáshoz szükséges tanúsítványt.

Sürgős esetben 24, de akár 12 órán belül is el tudjuk készíteni az ingatlana energetikai tanúsítását, ha Ön az extra gyors szolgáltatásunkat veszi igénybe.

A távolság sem akadály, Magyarország bármely pontjára ki tudunk menni elvégezni a helyszíni szemlét, és futárszolgálattal ugyanígy eljuttatjuk Önhöz a kész dokumentumot.

Töltse ki űrlapunkat, és lépjen velünk kapcsolatba akár már ma, hogy ne az energetikai tanúsítvány megszerzése hátráltassa az ingatlaneladást!

Hívjon minket, mi pedig villámgyorsan elkészítjük energetikai tanúsítványát!

Keressen minket telefonon, vagy kérjen tőlünk visszahívást, hogy minél hamarabb neki tudjunk állni a tanúsításnak!

Nem érdemes napokat, heteket várni ezzel, hiszen az ingatlan eladásához erre mindenképp szükség van – elkészíteni pedig egy profi csapat mellett rendkívül egyszerű.

Minden munkánkra 100%-os elégedettségi garanciát vállalunk, tehát ha nem azt kapta, amit szeretett volna, csak jelezze nekünk, mi pedig visszatérítjük a tanúsítvány díját.

A célunk az, hogy ügyfeleink elégedettek legyenek a szolgáltatással, amit nyújtunk nekik – keressen minket, és tapasztalja meg ezt Ön is!

Megrendelés

Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.