Számít-e a villanyszámla az energetikai tanúsítvány kiállításakor?

Számít-e a villanyszámla az energetikai tanúsítvány kiállításakor?

Sokakban merülhet fel a kérdés a lakásuk, házuk energetikai értékelésekor, hogy vajon miért lett az a végeredmény, ami, holott szerintük az ingatlan jobbat érdemelne.

Például a felmérés során magasabb fűtési energiaigény lett megállapítva, mint amennyit ők számoltak, és emiatt egy rosszabb kategóriába sorolta a tanúsító az ingatlant.

Pedig az eddigi tapasztalat azt mutatta, hogy ha szerényebb körülmények között is, de alacsonyabb rezsivel is fenntartható – akkor mégis miért kapott alacsonyabb minősítést?

Számítanak egyáltalán a korábbi villanyszámlák, illetve az, hogy a jelenleg bent lakó személy, család mennyit költ fűtésre, meleg vízre, és az összes többire?

A válasz talán nem mindenkinek fog tetszeni, de az a helyzet, hogy nem, sajnos nem számítanak.

De mégis miért?

Ennek fogunk most egy kicsit utánajárni!

Az egyedi igény vs. az átlag

Ahányan csak vagyunk a világon, annyi féle különböző igényünk van, az élet számtalan területén.

Van, aki feketén issza a kávét, és van, aki tejjel; vannak, akik a fűzős cipőt szeretik, megint mások a tépőzárasat; és természetesen sokan hűvösen szeretik a lakásukat, de talán még többen felfűtve.

Teljesen mindegy, hogy takarékossági megfontolásból, vagy eltérő hőigények miatt, de vannak, akiket a legkevésbé sem zavar, hogy 17-18 °C van a lakásban, míg mások el sem tudják képzelni az életet 25 fok alatt fűtésszezonban.

Bár a tudomány jelen állása szerint az előbbi állapot egészségesebb, a meleg-kedvelőket ez ritkán hatja meg.

Ellenben ez a kontraszt remekül mutatja, hogy akár két szomszédos, teljesen egyforma lakást is lehet teljesen különböző módon használni, akár azonos fűtésrendszerrel is.

És itt jön a kérdés: két egyforma energetikai tulajdonságokkal rendelkező, de eltérő szokások szerint lakott ingatlan miért kapna különböző energia besorolást?

Attól, hogy a számlák alacsonyabbak, magán az épületen ez még nem változtat, nem igaz?

Pontosan ezért kell számoláskor fogyasztói átlaggal kalkulálni, hiszen úgy kaphatunk hiteles eredményt.

Fő a tárgyilagosság

Fő a tárgyilagosság

Energetikai tanúsítás készítésekor nem véletlenül alkalmazzuk azokat a sztenderd értékeket, amiket.

Mint az iménti példából is következik: ha az egyéni fogyasztói igényeket vennénk alapul, akkor nem kapnánk szubjektív eredményt, nem lenne hiteles az általunk kibocsátott dokumentum.

Attól, hogy az Ön téli teljes rezsiköltsége 25.000 Ft alatt volt a szándékosan alacsony fogyasztás miatt, az nem jelenti azt, hogy a következő lakóé is ilyen kevés lesz, mert ő, mondjuk, igényli a 22 °C szobahőmérsékletet az egész fűtési szezon alatt.

Viszont ha a kisebb fogyasztás képezné a számítás alapját, akkor a vásárló joggal érezné becsapva magát, hiszen a tanúsítás alapján sokkal kevesebbet kellene fizetnie a fenntartásra.

Miket kell nézni a tanúsítás során?

Minket az ingatlan bizonyos paraméterei érdekelnek, úgy, mint:

  • az épület kora és építőanyagai,
  • a fal szigeteltsége, hőszigetelő képessége,
  • a nyílászárók korszerűsége és tájolása,
  • valamint a fűtési és vízmelegítő rendszer korszerűsége, állapota.

Ezek, és az átlagos fogyasztói szokások együttesen adják ki azt az energetikai besorolást, melyet a lakás végül megkap.

Bennünk megbízhat, ha energetikáról van szó!

Bennünk megbízhat, ha energetikáról van szó!

Sokéves tapasztalatunk és az egész országra kiterjedő szakértői hálózatunk a garancia arra, hogy mindig pontos és reális értékelést tudjunk adni az Ön ingatlanáról.

Nekünk nincsenek területi érdekeltségeink, nem célunk, hogy a lakása rosszabb értékelést kapjon, mi több, segíteni szeretnénk, hogy minél hamarabb megszerezhesse az eladáshoz szükséges tanúsítványt.

Sürgős esetben 24, de akár 12 órán belül is el tudjuk készíteni az ingatlana energetikai tanúsítását, ha Ön az extra gyors szolgáltatásunkat veszi igénybe.

A távolság sem akadály, Magyarország bármely pontjára ki tudunk menni elvégezni a helyszíni szemlét, és futárszolgálattal ugyanígy eljuttatjuk Önhöz a kész dokumentumot.

Töltse ki űrlapunkat, és lépjen velünk kapcsolatba akár már ma, hogy ne az energetikai tanúsítvány megszerzése hátráltassa az ingatlaneladást!

Hívjon minket, mi pedig villámgyorsan elkészítjük energetikai tanúsítványát!

Keressen minket telefonon, vagy kérjen tőlünk visszahívást, hogy minél hamarabb neki tudjunk állni a tanúsításnak!

Nem érdemes napokat, heteket várni ezzel, hiszen az ingatlan eladásához erre mindenképp szükség van – elkészíteni pedig egy profi csapat mellett rendkívül egyszerű.

Minden munkánkra 100%-os elégedettségi garanciát vállalunk, tehát ha nem azt kapta, amit szeretett volna, csak jelezze nekünk, mi pedig visszatérítjük a tanúsítvány díját.

A célunk az, hogy ügyfeleink elégedettek legyenek a szolgáltatással, amit nyújtunk nekik – keressen minket, és tapasztalja meg ezt Ön is!

Megrendelés

Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Mi a két szám összege? 2 és 2

Milyen a jó energetikai tanúsító?

Milyen a jó energetikai tanúsító?

Bármilyen munkát, akármilyen feladatot el lehet végezni jól és rosszul is, bármelyik szakmát lehet szakszerűen, alázattal, és trehány módon is űzni. Lehet, hogy elsőre olcsóbbnak tűnik egy „nem hivatalos” szolgáltatás, de egyáltalán nem biztos, hogy megéri, hiszen, ami elsőre kevesebbe kerül, sokszor hosszú távon drágábbnak bizonyul.


Számít-e a villanyszámla az energetikai tanúsítvány kiállításakor?

Számít-e a villanyszámla az energetikai tanúsítvány kiállításakor?

Sokakban merülhet fel a kérdés a lakásuk, házuk energetikai értékelésekor, hogy vajon miért lett az a végeredmény, ami, holott szerintük az ingatlan jobbat érdemelne. Például a felmérés során magasabb fűtési energiaigény lett megállapítva, mint amennyit ők számoltak, és emiatt egy rosszabb kategóriába sorolta a tanúsító az ingatlant.


Panellakások energetikai tanúsítása – van különbség?

Panellakások energetikai tanúsítása – van különbség?

Annak idején a panelházak úgy kerültek a köztudatba, mint olcsó, előre gyártott elemekből gyorsan összerakható lakhatási alternatívák, és több korszakot is megéltek. Maguk a lakások egységesek, nincs semmilyen megkülönböztető jellegük, az azonos időszakban épültek szinte ugyanúgy néznek ki Záhony és Sopron között bárhol.


Szükség van energia tanúsítványra egy ingatlan bérbeadásához is?

Szükség van energia tanúsítványra egy ingatlan bérbeadásához is?

Mint azt valószínűleg a legtöbben már tudjuk, egy ingatlan adásvételéhez, legyen szó akármilyen típusúról, érvényes energetikai tanúsítás szükséges. Ha a szerződés aláírásának napján készül el, az sem probléma, hiszen a vételárat olyankor már nem befolyásolja, a lényeg, hogy meglegyen, és a HET-száma be legyen regisztrálva (mivel erre szükség van a szerződésnél).


Mi tesz érvényessé, hitelessé egy energetikai tanúsítást?

Mi tesz érvényessé, hitelessé egy energetikai tanúsítást?

Az energetikai tanúsítás érvényessége több dologtól is függhet, mint azt korábban már tárgyaltuk.


Az energetikai tanúsítvány ára – miből tevődik össze, és mikor érdemes gyanakodni?

Az energetikai tanúsítvány ára – miből tevődik össze, és mikor érdemes gyanakodni?

Mi az a legfőbb szempont, ami alapján a legtöbben energetikai tanúsítót választanak? Ez egyáltalán nem nehéz kérdés: az ár határozza meg, hogy hányan keresik fel, és veszik igénybe a szolgáltatást.


Energetikai tanúsítvány lekérdezése – mikor és hogyan lehetséges?

Energetikai tanúsítvány lekérdezése – mikor és hogyan lehetséges?

Mind tudjuk, hogy a lényeges, hivatalos dokumentumok egyik kulcsfontosságú tulajdonsága az ellenőrizhetőség, enélkül mit sem érnének. Ha nem így lenne, mindenki ész nélkül nyomtatná magának a különböző szerződéseket, bizonyítványokat, engedélyeket.


Mi számít jelentős felújításnak (energia tanúsítás szempontjából)?

Mi számít jelentős felújításnak (energia tanúsítás szempontjából)?

Az energetikai tanúsítás az adott ingatlannak azt az állapotát rögzíti, amikor a helyszíni felmérés elkészült, ám az azutáni változásokat, felújításokat már nem tartalmazza. Vagyis ha a tanúsítás elkészülte után megy végbe valamilyen jelentős változás, akkor, bár nem hivatalosan, de érvényét vesztheti a tanúsítás, legalább is a tulajdonos szempontjából.


Energetikai tanúsítás nyaralókhoz – ilyen esetben is szükséges?

Energetikai tanúsítás nyaralókhoz – ilyen esetben is szükséges?

Arról már volt szó korábban, hogy ingatlanok adásvételéhez, bérbe adásához szükséges energetikai tanúsítvány készítése, de ez vajon a nyaralókra is vonatkozik? Jogosan merül fel a kérdés, elvégre egy lakás vagy ház cserél gazdát, és a leendő tulajdonos is kíváncsi lehet rá, milyen fenntartási költségekkel számolhat.


Energetikai tanúsítvány kalkulátor – vehetjük az eredményt hivatalosnak?

Energetikai tanúsítvány kalkulátor – vehetjük az eredményt hivatalosnak?

Kalkulátorokkal számtalan helyen lehet találkozni, például biztosítóknál, bankoknál, kivitelezőknél, és nem meglepő módon az energetikai tanúsítóknál is. Ez nem véletlen, hiszen napjainkban a gyors, sőt, sok esetben instant megoldások korát éljük, amikor mindenki mindent azonnal akar – legyen szó akár online, akár fizikai dolgokról.


Energetikai tanúsítás használatbavételi engedélyhez

Energetikai tanúsítás használatbavételi engedélyhez

2021. január 1-je óta elvileg minden új építésű ingatlannak BB, vagy annál jobb energetikai besorolással kell rendelkeznie a használatbavételi engedély megszerzéséhez.


Passzívházak energetikai tanúsítása – van valamilyen különbség?

Passzívházak energetikai tanúsítása – van valamilyen különbség?

Egy passzívház építése, bár meglehetősen drága, energetikai szempontból mindenképpen megéri, hiszen döbbenetesen alacsony a fenntartási költsége. Valószínűleg pont a kivitelezésének borsos ára miatt nem olyan elterjedt még ez az épülettípus, ráadásul ahhoz, hogy egy házat ténylegesen „passzívnak” lehessen nevezni, igen komoly kritériumoknak kell megfelelnie.


Kinek kell az energetikai tanúsítást intéznie különböző helyzetekben?

Kinek kell az energetikai tanúsítást intéznie különböző helyzetekben?

Energetikai tanúsítványt több okból is lehet készíttetni, de ezek közül mindenképpen a három legfontosabb: ingatlan adásvételkor, bérbeadáskor és pályázatok kapcsán. Azonban sokak számára nem feltétlenül egyértelmű, hogy melyik esetben kinek a feladata a tanúsítás ügyét intézni, illetve a kiállítását fizetni.


Ingatlan átminősítése – szükséges hozzá energetikai tanúsítást készíttetni?

Ingatlan átminősítése – szükséges hozzá energetikai tanúsítást készíttetni?

Az, hogy egy épület vagy egy telek milyen funkcióval van nyilvántartva, egy dolog, ám előfordulhat, hogy Ön másra szeretné használni – ilyenkor jön képbe az átminősítés. Mert hiszen mi értelme lenne annak, ha egy telket a kimérésétől kezdve az idők végezetéig csak és kizárólag egyetlen célra lehetne használni, nem igaz?


Energetikai tanúsítvány tudnivalók

Mi valójában az energetikai tanúsítvány, miért fontos, hogy elkészüljön, és miért célszerű a megfelelő céggel elkészíttetni? Íme, pár tudnivaló a tanúsítványról!

Energetikai tanúsítás menete

Hogyan zajlik egy energetikai tanúsítás kiállítása? Mik a folyamat egyes állomásai, lépései? Ki lehet hagyni valamit? Tudjon meg Ön is többet a tanúsítás menetéről!

Értékbecslés tudnivalók

Szakszerű értékbecslésre szükség lehet nem csak ingatlan adásvételénél, hanem banki ügyintézésnél, hitelkérelemnél is. Tudjon meg többet, és bízza ránk a feladatot!

Energetikai besorolások

A tanúsítás során minden ingatlan kap egy energetikai besorolást JJ-től AA++-ig. Ha Önt érdekli, miért hasznosak ezek és melyik mit jelent, most ezt is megtudhatja!

Ingatlan adásvétel tippek

Az ingatlan adásvétel egy sokszor hosszadalmas és bonyolult folyamat, főleg akkor, ha nincs meg a megfelelő alap tudás hozzá. Ezen szeretnénk segíteni cikkeinkkel!

Energetikai tippek

Egy ingatlan energetikai korszerűsége nagyban befolyásolja annak az értékét. Ha Önt is érdekli, hogyan növelhető ez az érték, olvasson utána vonatkozó írásainkban!

Hírek

Minden iparágban történhetnek olykor változások belső, vagy állami, hatósági hatásra, melyek jelentősen befolyásolják azt. Tájékozódjon híreinkből az újdonságokról!

Hőkamerás mérés ára és menete

Hőkamerás diagnosztikai felmérést Budapesten, Fejér megyében, Zala megyében és Vas megyében vállalunk.