Mitől függ egy ingatlan értéke, és mi befolyásolja?

Mitől függ egy ingatlan értéke, és mi befolyásolja?

Bárhogyan is nézzük, egy ingatlan mindenképpen értéket képvisel, ha nem is mindegyik ugyanakkora mértékben.

De még mindig érvényes, hogy egy ház vagy lakás az egyik leginkább értékálló, sőt, sok esetben értéknövelő befektetés.

És ha az emberi oldalát nézzük a dolognak: a legtöbbek számára az ingatlanvagyon jelenti életük főművét; mindazt, amiért keményen megdolgoztak.

Azonban amikor eladásra kerül a sor, óhatatlanul előkerülnek bizonyos tévhitek, és bizony sokan hajlamosak túlbecsülni a saját ingatlanjukat, kellemetlen meglepetést okozva ezzel maguknak, mikor végül képtelenek a kigondolt áron eladni.

Lehetséges, hogy valamit rosszul tudnak, nem megfelelően csinálnak?

Mik lehetnek azok a tényezők, amik markánsan befolyásolják egy ingatlan értékét?

Ennek járunk most kicsit utána!

Az épület, lakás kora, állapota

Az épület, lakás kora, állapota

Mindenek előtt, ha el szeretné adni az ingatlanát, vannak bizonyos dolgok, amikkel nem árt tisztában lenni.

A legalapvetőbb információk egy ingatlan kapcsán leginkább az építési ideje, időszaka, valamint a falazata, szerkezeti állapota.

A ház kora sok mindenre enged következtetni az érdeklődők számára, hiszen aki nézett már korábban lakásokat, illetve minimálisan tisztában van az építészet alapjaival, az azt is meg tudja saccolni, hogy mire számíthat.

Például egy 19. századi, felújításra szoruló lakás esetén számolni kell a nagy belmagassággal és az elmúlt 100-150 évben jelentkezett szerkezeti hibákkal, de egy hasonlóan idős önálló ház esetén is tudhatja a vevő, hogy sok munka lesz vele.

Hacsak valaki nem kifejezetten felújítandó ingatlant keres, amit a saját képére formálhat, akkor egy koros és tatarozásra szoruló ingatlant nehéz lesz magasabb áron eladni.

Az ingatlan falazata

Az ingatlan falazata

Rengeteget számít egy háznál vagy lakásnál, hogy miből készült, és ezt a potenciális vásárlók is jól tudják.

Egy tégla falazású épület mindig értékesebb lesz, mint egy vályogból készült, hiszen az utóbbi egyrészt sokkal kevéssé időtálló, másrészt jóval több probléma lehet vele.

Igaz, hogy napjainkban a vályog reneszánszát éli, mivel tradicionális és organikus építőanyag, de a modern alapozás, vízszigetelés és más védelmi technológiák hiányában a régi vályogházak sok kockázatot rejtenek magukban.

Sérülékenyebbek, hajlamosabbak a vizesedésre, és ha egyszer megrogynak, akkor nagyon nehezen javíthatóak.

A vályog hőszigetelő képessége tagadhatatlan, azonban a vele járó macera nem biztos, hogy megéri; egy megfelelően hőszigetelt téglafal legalább olyan jó.

Külső és belső hibák, elhelyezkedés

Külső és belső hibák, elhelyezkedés

Ha egy ingatlanon szemmel látható hibák mutatkoznak, úgy egyértelműen csökken az értéke, ezzel kár is lenne vitatkozni.

A leggyakoribb ilyen problémák lehetnek:

  • a falak vizesedése,
  • nem kellően széles alap, a járda hiánya a ház körül,
  • nem megfelelő vízelvezetés,
  • a külső és belső falfelületeken mutatkozó repedések,
  • régi, megrogyott tetőszerkezet,
  • penészesedés.

Ezek mindegyike valamilyen megoldásra váró hibát jelez, ami eladáskor a következő tulajdonos vállát nyomja majd, így tehát negatívan befolyásolja az értéket.

Az is lényeges, hogy a ház, lakás hol helyezkedik el: valamelyik nagyvárosban, közel a központhoz, vagy az agglomerációban, netán egy kisebb településen, faluban.

A városi, központi elhelyezkedésű ingatlanok még rosszabb állapotukban is többet fognak érni, mint a vidéki házak, mivel jobb a közlekedés, közelebb vannak a dolgok.

Sőt, még az sem mindegy, hogy az adott lakás hányadik emeleten van!

A földszinti és tetőtéri lakások kevesebbet érnek (hogy a szuterénről már ne is beszéljünk), míg a köztes elhelyezkedésűek többet.

Számít a komfort és a melléképületek?

Számít a komfort és a melléképületek?

A komfortfokozat mindenképpen, a házhoz tartozó, de annak szerves részét nem képező épületek már nem minden esetben.

Sokan nincsenek vele tisztában, hogy mit is jelentenek a komfortjelzések, és hajlamosak összkomfortosként hirdetni olyan ingatlant, ami valójában nem az.

Ahhoz, hogy egy házat, lakást összkomfortosnak lehessen nyilvánítani, a következő feltételeknek kell megfelelni:

  1. legyen legalább egy darab 8 m2-t meghaladó lakóhelyiség,
  2. legyen külön főzőhelyiség,
  3. fürdőszoba vécével,
  4. legyen közművesítve,
  5. rendelkezzen melegvíz-ellátással,
  6. és legyen központi fűtésrendszere.

Ez utóbbin csúsznak el a legtöbben, ugyanis ha konvektorok vagy szilárd tüzelésű fűtőegység biztosítja a fűtést, akkor semmiképp sem lehet az ingatlan összkomfortos.

A melléképületek, például kerti tároló, garázs, műhely, gazdasági épületek csak akkor értéknövelőek, ha kiváló állapotban vannak.

Ellenben a parkolás fontos szempont, így egy kerti beálló vagy zárható garázs jó pont lehet a vevő szemében.

Kérje szakértő értékbecslőink segítségét most!

Hívjon minket, vagy kérjen tőlünk visszahívást minél előbb, mi pedig a lehető leggyorsabb, legpontosabb értékbecslést készítjük el Önnek!

Milliókat lehet veszíteni egy rosszul felbecsült ingatlan kapcsán, arról nem is beszélve, hogy az eladás folyamatát is nagyban lassíthatják a rosszul megállapított árak.

Bízza profikra az értékbecslést, és nem lesznek ilyen problémái!

Várjuk megkeresését!

Megrendelés

Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Mi a két szám összege? 8 és 7

Milyen dokumentumok szükségesek az értékbecsléshez?

Milyen dokumentumok szükségesek az értékbecsléshez?

Egy ház vagy ingatlan értékét sosem könnyű pontosan megbecsülni, hiszen számos tényező hathat rá pozitívan vagy negatívan. Nem véletlen, hogy akik ilyesmivel foglalkoznak, azoknak komoly tapasztalatra és folyamatosan frissülő ismeretekre van szükségük, hiszen senki sem szeretné, hogy hiba történjen a számításkor.


Mitől függ egy ingatlan értéke, és mi befolyásolja?

Mitől függ egy ingatlan értéke, és mi befolyásolja?

Bárhogyan is nézzük, egy ingatlan mindenképpen értéket képvisel, ha nem is mindegyik ugyanakkora mértékben. De még mindig érvényes, hogy egy ház vagy lakás az egyik leginkább értékálló, sőt, sok esetben értéknövelő befektetés.


A 3 fő értékbecslési módszer, és amit tudni érdemes róluk

A 3 fő értékbecslési módszer, és amit tudni érdemes róluk

Mikor egy ingatlan értékét kell megállapítani, az sosem egyszerű feladat. Egész sornyi tényezőt kell figyelembe venni, melyek megléte vagy éppen a hiánya képes markánsan befolyásolni az adott ház vagy lakás pénzben kifejezhető értékét – és ezek némelyike egy laikusnak talán eszébe sem jut.


Az értékbecslést követően milyen dokumentumokat fog kapni tőlünk?

Az értékbecslést követően milyen dokumentumokat fog kapni tőlünk?

Ha értékbecslés után érdeklődik, akkor minden valószínűség szerint Önben is felmerül a kérdés: milyen dokumentumokat fog a végén kézhez kapni? Lesz-e egyáltalán valamilyen kézzel fogható bizonyítéka annak, hogy elvégeztük Önnél a munkánkat, illetve igazolni tudja-e majd valamivel, hogy a mi hivatalos véleményünk szerint mennyit ér a vizsgált ingatlan?


Értékbecslés ára – biztosan érdemes az olcsót választani?

Értékbecslés ára – biztosan érdemes az olcsót választani?

Egy ingatlan eladása nem olyan esemény, ami a legtöbbünknek mindennapos, ezért is jöhet jól hozzá a szakszerű segítség, például értékbecslés formájában. Senkitől sem elvárható, hogy folyamatosan kísérje figyelemmel az ingatlanpiac aktuális változásait, illetve legyen tisztában az értékemelő és csökkentő tényezőkkel.


Energetikai tanúsítvány tudnivalók

Mi valójában az energetikai tanúsítvány, miért fontos, hogy elkészüljön, és miért célszerű a megfelelő céggel elkészíttetni? Íme, pár tudnivaló a tanúsítványról!

Energetikai tanúsítás menete

Hogyan zajlik egy energetikai tanúsítás kiállítása? Mik a folyamat egyes állomásai, lépései? Ki lehet hagyni valamit? Tudjon meg Ön is többet a tanúsítás menetéről!

Értékbecslés tudnivalók

Szakszerű értékbecslésre szükség lehet nem csak ingatlan adásvételénél, hanem banki ügyintézésnél, hitelkérelemnél is. Tudjon meg többet, és bízza ránk a feladatot!

Energetikai besorolások

A tanúsítás során minden ingatlan kap egy energetikai besorolást JJ-től AA++-ig. Ha Önt érdekli, miért hasznosak ezek és melyik mit jelent, most ezt is megtudhatja!

Ingatlan adásvétel tippek

Az ingatlan adásvétel egy sokszor hosszadalmas és bonyolult folyamat, főleg akkor, ha nincs meg a megfelelő alap tudás hozzá. Ezen szeretnénk segíteni cikkeinkkel!

Energetikai tippek

Egy ingatlan energetikai korszerűsége nagyban befolyásolja annak az értékét. Ha Önt is érdekli, hogyan növelhető ez az érték, olvasson utána vonatkozó írásainkban!

Hírek

Minden iparágban történhetnek olykor változások belső, vagy állami, hatósági hatásra, melyek jelentősen befolyásolják azt. Tájékozódjon híreinkből az újdonságokról!

Hőkamerás mérés ára és menete

Hőkamerás diagnosztikai felmérést Budapesten, Fejér megyében, Zala megyében és Vas megyében vállalunk.