A 3 fő értékbecslési módszer, és amit tudni érdemes róluk

A 3 fő értékbecslési módszer, és amit tudni érdemes róluk

Mikor egy ingatlan értékét kell megállapítani, az sosem egyszerű feladat.

Egész sornyi tényezőt kell figyelembe venni, melyek megléte vagy éppen a hiánya képes markánsan befolyásolni az adott ház vagy lakás pénzben kifejezhető értékét – és ezek némelyike egy laikusnak talán eszébe sem jut.

Nem véletlenül épült az értékbecslésre egy egész szakág, hiszen ahhoz, hogy hiteles és megbízható eredmény szülessen, bizony szükség van ismeretekre és tapasztalatra.

Na meg arra, hogy ismerjük a folyamat módszertanát, illetve tudjuk, hogy mit is kell keresni, minek szükséges utánanézni.

A pontos meghatározáshoz három különböző eljárás is létezik attól függően, hogy milyen céllal szeretné felbecsültetni az ingatlanát, illetve milyen típusú ingatlanról is van szó, hiszen ez sem mellékes.

Most ezt a három vizsgálati típust szeretnénk Önnel megismertetni, hogy egy kis betekintést engedjünk a munkánkba, illetve szemléltessük, miért is lehet szükség rájuk.

Az összehasonlító értékbecslés

Az összehasonlító értékbecslés

Elsőként mindenképpen a piaci adatokon alapuló, összehasonlító értékbecslést említenénk, hiszen ez az egyik legalapvetőbb és legaktuálisabb eredményt produkáló módszer.

A lényege, hogy a helyszíni szemle során nyert adatokból és a dokumentációból készítjük az összesítést, amit aztán összevetünk hasonló tulajdonságokkal bíró ingatlanokkal.

Ez talán elsőre olyasminek hangozhat, amit bárki képes megcsinálni, hiszen csak internet kell hozzá, meg néhány ingatlanportál ismerete, azonban itt jönnek képbe azok a tapasztalatok, amikkel egy nem hivatásosan ezzel foglalkozó személy nem feltétlenül rendelkezik.

Miért célszerűbb a profikra bízni?

Egyrészt, nekünk feltűnhetnek olyan dolgok az Ön ingatlanában is, amik értékbefolyásoló erővel bírhatnak, másrészt a hasonló házak, lakások hirdetéseiben, képein megláthatunk olyasmit, amik akár pozitív irányba is tolhatják az Ön ingatlanjának az értékét.

Ám mivel az ingatlanpiac folyamatosan változik, az árak akár egyik hétről a másikra is elszállhatnak vagy megzuhanhatnak, így ez egy viszonylag rövidtávra szóló értékmegállapítás.

Éppen ezért, az összehasonlításon alapuló értékbecslésünkre 90 napon túl nem vállalunk garanciát.

A hozamszámítás

A hozamszámítás

A hozamszámítás már egy merőben más jellegű értékbecslési vizsgálat, ugyanis itt nem az eladás a legfőbb cél.

Leginkább lakásokon szoktuk elvégezni, és célja, hogy megállapítsuk, milyen időtartamon belül, mekkora haszonnal tudja a tulajdonos bérbe adni, hasznosítani.

Az albérletpiac legalább annyira képlékeny, mint az adásvételi, így aztán ez is egyfajta összehasonlításon alapul, ugyanis nem előnyös sem a túl alacsony, sem pedig a túlzottan magas áron kiadott lakás.

Értelemszerű, hogy aki ilyen céllal vásárol ingatlant, az befektet, és azt szeretné, hogy a megtérülést követően hasznot is hozzon, és ebben segít a hozamszámítás.

A felmérést és becslést követően a mi közreműködésünkkel megrendelőink valós képet kaphatnak arról, hogy befektetésük milyen hamar térül meg, illetve mekkora hozamra számíthat a későbbiekben.

A nettó pótlási költségen alapuló számítás

A nettó pótlási költségen alapuló számítás

A harmadik módszer, azaz a nettó pótlási költségen alapuló értékbecslés első sorban családi házak értékbecslési módszere.

Ez a módszer is figyelembe veszi az idő múlását, azonban teljesen másként, mint a hozamszámítás esetén, ugyanis itt nem a bérbeadás a szempont.

Ennek a vizsgálatnak a során mindenek előtt felmérjük és meghatározzuk, mekkora értéket képvisel maga a telek, figyelembe véve a méretét, földrajzi elhelyezkedését, állapotát, tulajdonságait, majd pedig az épület újjáépítési költségeit.

Ehhez hozzávesszük a folyamatos használatból, illetve az idő múlásával kialakuló amortizációkat, és az adatok összevetéséből kalkuláljuk ki az ingatlan végső értékét.

Ez a módszer nem csak a végeredmény szempontjából lehet érdekes, hanem azért is, mert így a tulajdonos képet kaphat arról, hogy a jövőben mi mindenre számítson, ami esetleg csökkenti a háza értékét.

Értékbecslésért forduljon hozzánk bátran!

Értékbecslésért forduljon hozzánk bátran!

Legyen Önnek bármilyen háza vagy lakása, legyen bármi is a célja vele, a mi értékbecslői szakértelmünkre és tapasztalatunkra bármikor számíthat!

Számunkra nem jelent akadályt sem az idő, sem a távolság, hiszen szakértői hálózatunknak köszönhetően az ország egész területén, akár extra gyorsan is ki tudunk szállni és elvégezni a szükséges méréseket, hogy Ön minél hamarabb hozzájuthasson hiteles és megbízható értékbecsléséhez.

Legyen szó akár egy befektetési céllal vásárolt lakásról vagy egy megörökölt falusi házikóról, mi szakszerűen megállapítjuk reális piaci értékét, hogy Önnek a továbbiakban már könnyebb dolga legyen.

Keressen hát meg minket a megadott elérhetőségek valamelyikén, vagy töltse ki űrlapunkat, mi pedig a lehető leghamarabb felvesszük Önnel a kapcsolatot, és tájékoztatjuk a további részletekről!

Kérje szakértő értékbecslőink segítségét most!

Hívjon minket, vagy kérjen tőlünk visszahívást minél előbb, mi pedig a lehető leggyorsabb, legpontosabb értékbecslést készítjük el Önnek!

Milliókat lehet veszíteni egy rosszul felbecsült ingatlan kapcsán, arról nem is beszélve, hogy az eladás folyamatát is nagyban lassíthatják a rosszul megállapított árak.

Bízza profikra az értékbecslést, és nem lesznek ilyen problémái!

Várjuk megkeresését!

Megrendelés

Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.