Fajlagos primer energiafogyasztás – mit értünk alatta?

Fajlagos primer energiafogyasztás – mit értünk alatta?

Sokszor megesik, hogy belefutunk egy-egy olyan fogalomba, amit a szaknyelvi környezetben teljes természetességgel használnak, ám laikus számára nem feltétlenül érthető.

Ilyen az is, amikor az autószerelő hosszasan kifejti, mi is a probléma a járművel, míg a tulajdonos legfeljebb bólogatni tud; vagy amikor az orvos félig latinul beszél hozzánk, és hazafelé rá kell keresnünk a kifejezésekre, mert voltaképpen nem tudtuk meg, mi bajunk is van.

A fajlagos primer energiafogyasztás is ilyesmi, egy olyan szakkifejezés, aminek az energetikában van kiemelt szerepe, de nem feltétlenül értjük, mit is takar.

Ám a fontossága ettől még nem elhanyagolható, sőt!

Pont ez az érték határozza meg, hogy a házunk, lakásunk milyen besorolást fog kapni az energia tanúsítás során.

 Ha Ön is tudni szeretné, mit jelent ez a fogalom, akkor olvassa tovább bátran cikkünket, hiszen ezt igyekszünk összefoglalni!

Mit jelent a fajlagos primer energiafogyasztás?

Röviden összegezve: az egy év alatt egy négyzetméterre kivetített fűtési és vízmelegítési energiaszükségletet.

Azaz azt az energiamennyiséget, amennyi az ingatlan élhető és lakható szinten tartásához négyzetméterenként szükséges.

A neve is erre vezethető vissza: azért fajlagos, mert egy négyzetméterre van vonatkoztatva.

A mértékegysége is ezekből az elemekből adódik össze:

  • az energiáé a kWh,
  • a területé a m2,
  • míg az időé (annus, azaz év latinul) az „a”,
  • így lesz az érték kWh/m2a.

Ezt természetesen nem az Ön dolga kiszámítani, ez nekünk, energia tanúsítóknak a feladatunk, nekünk vannak meg rá az eszközeink, felkészültségünk.

Természetesen önszorgalomból bárki nekiállhat, ám hiteles eredményt, illetve erről tanúskodó papírt csak energetikai tanúsító állíthat ki.

Mit határoz meg a fajlagos primer energiafogyasztás?

Mit határoz meg a fajlagos primer energiafogyasztás?

Mint már érintettük, ez egy nagyon fontos kiszámítandó érték, ugyanis ennek alapján határozható meg, hogy milyen besorolást kap az adott ingatlan.

Minél kisebb a fajlagos primer energiaszükséglet, annál jobb lesz a kategória is, így oszthatóak be a lakások AA++ és JJ között.

A besorolások ezen értékek közül érhetőek el:

  1. AA++: <40 kWh/m2a
  2. AA+: 40-60 kWh/m2a
  3. AA: 61-80 kWh/m2a
  4. BB: 81-100 kWh/m2a
  5. CC: 101-130 kWh/m2a
  6. DD: 131-160 kWh/m2a
  7. EE: 161-200 kWh/m2a
  8. FF: 201-250 kWh/m2a
  9. GG: 251-310 kWh/m2a
  10. HH: 311-400 kWh/m2a
  11. II: 401-500 kWh/m2a
  12. JJ: >500 kWh/m2

Tisztán látszik egyrészt az, hogy mekkora különbség van a legjobb és legrosszabb értékek között, továbbá az is, hogy a felsőbb kategóriákban milyen apró különbségek is mennyire döntőek lehetnek.

Energia tanúsítását szerezze be hiteles forrásból: tőlünk!

Ön ingatlan adásvétel előtt áll, netán ingatlanfejlesztéshez szeretne pályázatot benyújtani, és energia tanúsításra van szüksége?

Akkor nálunk jó helyen jár, hiszen az egész országra kiterjedő szakértői hálózatunk segítségével bárhová ki tudunk menni, és elvégezni a szükséges méréseket!

Hatékony és gyors munkavégzésünknek köszönhetően, ha Önnek extra gyorsan van szüksége tanúsításra, akár egy napon belül is elkészítjük és eljuttatjuk Önhöz, illetve ellátjuk az ügyintézéshez szükséges HET számmal.

Keressen hát minket bátran, és jusson hozzá energetikai tanúsításához minél előbb!

Hívjon minket, mi pedig villámgyorsan elkészítjük energetikai tanúsítványát!

Keressen minket telefonon, vagy kérjen tőlünk visszahívást, hogy minél hamarabb neki tudjunk állni a tanúsításnak!

Nem érdemes napokat, heteket várni ezzel, hiszen az ingatlan eladásához erre mindenképp szükség van – elkészíteni pedig egy profi csapat mellett rendkívül egyszerű.

Minden munkánkra 100%-os elégedettségi garanciát vállalunk, tehát ha nem azt kapta, amit szeretett volna, csak jelezze nekünk, mi pedig visszatérítjük a tanúsítvány díját.

A célunk az, hogy ügyfeleink elégedettek legyenek a szolgáltatással, amit nyújtunk nekik – keressen minket, és tapasztalja meg ezt Ön is!

Megrendelés

Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Mi a két szám összege? 6 és 9

Az AA+ besorolás – mi mindenre van szükség hozzá?

Az AA+ besorolás – mi mindenre van szükség hozzá?

Miért nem kapott AA+, de még csak AA besorolást sem az energetikai vizsgálatkor az egy-két éve épült háza, holott hőszigetelt, újak a nyílászárók és a felhasznált anyagok is korszerűek? Ennek nagyon egyszerű a magyarázata: mert ezek a kategóriák olyannyira nehezen megközelíthetőek, hogy a Magyarországon található összes ingatlannak mindössze az 1%-át teszik ki.


A CC energetikai osztály – mit érdemes tudni róla?

A CC energetikai osztály – mit érdemes tudni róla?

Az ötödik helyezettre ritkán emlékszik vissza a világ – ez az a pozíció, amelyik már nem kap se érmet, se dobogót, csak egy végső számot, vagy statisztikát az összesítő táblázatban. A CC az idehaza adható energetikai besorolások közül az ötödik, és bár ezzel hét másikat utasít maga mögé, mégis úgy tűnhet, hogy csak a középmezőny tetejét képviseli.


Hasonló ingatlanok, eltérő besorolással – miért jobb a szomszéd lakása, mint az enyém?

Hasonló ingatlanok, eltérő besorolással – miért jobb a szomszéd lakása, mint az enyém?

Ismerjük a mondást, hogy a szomszéd füve mindig zöldebb. Na de a lakásának az energetikai tanúsítása is jobb, mint a miénk?


Fajlagos primer energiafogyasztás – mit értünk alatta?

Fajlagos primer energiafogyasztás – mit értünk alatta?

Sokszor megesik, hogy belefutunk egy-egy olyan fogalomba, amit a szaknyelvi környezetben teljes természetességgel használnak, ám laikus számára nem feltétlenül érthető. Ilyen az is, amikor az autószerelő hosszasan kifejti, mi is a probléma a járművel, míg a tulajdonos legfeljebb bólogatni tud; vagy amikor az orvos félig latinul beszél hozzánk, és hazafelé rá kell keresnünk a kifejezésekre, mert voltaképpen nem tudtuk meg, mi bajunk is van.


Energetikai tanúsítvány tudnivalók

Mi valójában az energetikai tanúsítvány, miért fontos, hogy elkészüljön, és miért célszerű a megfelelő céggel elkészíttetni? Íme, pár tudnivaló a tanúsítványról!

Energetikai tanúsítás menete

Hogyan zajlik egy energetikai tanúsítás kiállítása? Mik a folyamat egyes állomásai, lépései? Ki lehet hagyni valamit? Tudjon meg Ön is többet a tanúsítás menetéről!

Értékbecslés tudnivalók

Szakszerű értékbecslésre szükség lehet nem csak ingatlan adásvételénél, hanem banki ügyintézésnél, hitelkérelemnél is. Tudjon meg többet, és bízza ránk a feladatot!

Energetikai besorolások

A tanúsítás során minden ingatlan kap egy energetikai besorolást JJ-től AA++-ig. Ha Önt érdekli, miért hasznosak ezek és melyik mit jelent, most ezt is megtudhatja!

Ingatlan adásvétel tippek

Az ingatlan adásvétel egy sokszor hosszadalmas és bonyolult folyamat, főleg akkor, ha nincs meg a megfelelő alap tudás hozzá. Ezen szeretnénk segíteni cikkeinkkel!

Energetikai tippek

Egy ingatlan energetikai korszerűsége nagyban befolyásolja annak az értékét. Ha Önt is érdekli, hogyan növelhető ez az érték, olvasson utána vonatkozó írásainkban!

Hírek

Minden iparágban történhetnek olykor változások belső, vagy állami, hatósági hatásra, melyek jelentősen befolyásolják azt. Tájékozódjon híreinkből az újdonságokról!

Hőkamerás mérés ára és menete

Hőkamerás diagnosztikai felmérést Budapesten, Fejér megyében, Zala megyében és Vas megyében vállalunk.