Az AA+ besorolás – mi mindenre van szükség hozzá?

Az AA+ besorolás – mi mindenre van szükség hozzá?

Miért nem kapott AA+, de még csak AA besorolást sem az energetikai vizsgálatkor az egy-két éve épült háza, holott hőszigetelt, újak a nyílászárók és a felhasznált anyagok is korszerűek?

Ennek nagyon egyszerű a magyarázata: mert ezek a kategóriák olyannyira nehezen megközelíthetőek, hogy a Magyarországon található összes ingatlannak mindössze az 1%-át teszik ki.

Ahogyan nincs két egyforma ember, úgy két egyforma ingatlan sem létezik, éppen ezért nem lehet ugyanúgy kezelni őket, már ami az energetikai besorolást illeti.

Az csak egy dolog, hogy mikor épültek, hiszen vannak több száz éves, ma is lakott házak, lakások, a tényleges energia-besoroláshoz nem elég pusztán a kort nézni.

Számos szempontot kell figyelembe venni, és bár ezek közül az építési időszak sem elhanyagolható, egyáltalán nincs kizárva, hogy egy kiválóan felújított és korszerűsített, század eleji ingatlan magasabb értékelést kapjon, mint egy elhanyagolt 30 éves.

De vizsgáljuk meg, mit is takar pontosan az AA+ jelzés!

A legmagasabb kategóriákat, az AA+-t, és a még jobb, AA++-t egy régebben épült ház számára gyakorlatilag lehetetlen elérni.

Még ha ez egy kicsit kegyetlenül hangzik, megvannak ennek a nyomós okai.

Akkor viszont mégis milyen kritériumoknak kell megfelelni ahhoz, hogy az ingatlan elérje az áhított AA+ minősítést?

A hivatalos megnevezése ennek a kategóriának: „kiemelkedően nagy energiahatékonyságú” ingatlan, amely megelőzi a „közel nulla energiaigényre vonatkozó követelménynél jobb”, azaz az AA besorolást is.

Csak olyan ingatlan kaphat AA+ besorolást, melynek összesített energetikai jellemző számértéke 40 és 60 közé esik, vagyis átlagos életviteli szokások mellett energiafogyasztási értéke 40 és 60 KWh/m²a (kilowattóra per négyzetméter-év) határon belül mozog.

Ez a lakás egy négyzetméterére jutó éves energiafogyasztását takarja, ami ebben az esetben rendkívül alacsony.

És ez még csak az egyik feltétel a sok közül!

Az AA+ további követelményei

Az AA+ további követelményei

A fenntartáshoz szükséges energiahasználaton túl természetesen építészeti kritériumoknak is meg kell felelnie az ingatlannak ahhoz, hogy ennyire jó minősítést kapjon.

Meghatározott építőanyagokból, megfelelő fal- és szigetelésvastagsággal, előírt minőségű nyílászárókkal lehet csak „nevezni” ebben a kategóriában, emellett pedig a víz- és fűtésrendszernek is a legmodernebbnek kell lennie.

Aki ilyen házat építtet, annak nem lesz különösebben gondja a fejlesztésekre az elkövetkezendő évtizedekben.

És van még egy igen fontos kitétel: a felhasznált energia minimum 25%-ának megújuló forrásból kell származnia!

Ez lehet napelem, napkollektor, hőszivattyú, vagy más egyéb megújuló energiát hasznosító forrás is, a lényeg, hogy ezt a határ-százalékot elérje.

Az alacsonyabb besorolás sem szégyen!

Sokan úgy gondolják, hogy BB vagy CC kategória alatt egy ingatlan nagyon nehezen eladható, illetve költséges a fenntartása, ez azonban nem igaz!

Még e kettő is a felsőbb kategória része, de az arányokat tekintve nincs túl sok belőlük.

Nem kizárt fejlesztésekkel, korszerűsítéssel feljebb tornázni egy ingatlan energetikai besorolását, azonban Magyarországon átlagosnak az FF minősül; ha ennél nem rosszabb az Ön háza, akkor nincs miért aggódnia.

Mindezek ellenére nem árt feltüntetni a lakás, vagy ház meghirdetésekor, hogy melyik kategóriába esik, hiszen az érdeklődő így tudhatja, mire számítson a fenntartással kapcsolatban.

Ne halassza hát az energetikai tanúsítvány megszerzését az utolsó pillanatra, lépjen velünk kapcsolatba még ma, hogy minél hamarabb a kezében tarthassa a friss dokumentumot!

Kérje szakértő értékbecslőink segítségét most!

Hívjon minket, vagy kérjen tőlünk visszahívást minél előbb, mi pedig a lehető leggyorsabb, legpontosabb értékbecslést készítjük el Önnek!

Milliókat lehet veszíteni egy rosszul felbecsült ingatlan kapcsán, arról nem is beszélve, hogy az eladás folyamatát is nagyban lassíthatják a rosszul megállapított árak.

Bízza profikra az értékbecslést, és nem lesznek ilyen problémái!

Várjuk megkeresését!

Megrendelés

Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Számolja ki: 7 plusz 5

Az AA+ besorolás – mi mindenre van szükség hozzá?

Az AA+ besorolás – mi mindenre van szükség hozzá?

Miért nem kapott AA+, de még csak AA besorolást sem az energetikai vizsgálatkor az egy-két éve épült háza, holott hőszigetelt, újak a nyílászárók és a felhasznált anyagok is korszerűek? Ennek nagyon egyszerű a magyarázata: mert ezek a kategóriák olyannyira nehezen megközelíthetőek, hogy a Magyarországon található összes ingatlannak mindössze az 1%-át teszik ki.


A CC energetikai osztály – mit érdemes tudni róla?

A CC energetikai osztály – mit érdemes tudni róla?

Az ötödik helyezettre ritkán emlékszik vissza a világ – ez az a pozíció, amelyik már nem kap se érmet, se dobogót, csak egy végső számot, vagy statisztikát az összesítő táblázatban. A CC az idehaza adható energetikai besorolások közül az ötödik, és bár ezzel hét másikat utasít maga mögé, mégis úgy tűnhet, hogy csak a középmezőny tetejét képviseli.


Hasonló ingatlanok, eltérő besorolással – miért jobb a szomszéd lakása, mint az enyém?

Hasonló ingatlanok, eltérő besorolással – miért jobb a szomszéd lakása, mint az enyém?

Ismerjük a mondást, hogy a szomszéd füve mindig zöldebb. Na de a lakásának az energetikai tanúsítása is jobb, mint a miénk?


Fajlagos primer energiafogyasztás – mit értünk alatta?

Fajlagos primer energiafogyasztás – mit értünk alatta?

Sokszor megesik, hogy belefutunk egy-egy olyan fogalomba, amit a szaknyelvi környezetben teljes természetességgel használnak, ám laikus számára nem feltétlenül érthető. Ilyen az is, amikor az autószerelő hosszasan kifejti, mi is a probléma a járművel, míg a tulajdonos legfeljebb bólogatni tud; vagy amikor az orvos félig latinul beszél hozzánk, és hazafelé rá kell keresnünk a kifejezésekre, mert voltaképpen nem tudtuk meg, mi bajunk is van.


Energetikai tanúsítvány tudnivalók

Mi valójában az energetikai tanúsítvány, miért fontos, hogy elkészüljön, és miért célszerű a megfelelő céggel elkészíttetni? Íme, pár tudnivaló a tanúsítványról!

Energetikai tanúsítás menete

Hogyan zajlik egy energetikai tanúsítás kiállítása? Mik a folyamat egyes állomásai, lépései? Ki lehet hagyni valamit? Tudjon meg Ön is többet a tanúsítás menetéről!

Értékbecslés tudnivalók

Szakszerű értékbecslésre szükség lehet nem csak ingatlan adásvételénél, hanem banki ügyintézésnél, hitelkérelemnél is. Tudjon meg többet, és bízza ránk a feladatot!

Energetikai besorolások

A tanúsítás során minden ingatlan kap egy energetikai besorolást JJ-től AA++-ig. Ha Önt érdekli, miért hasznosak ezek és melyik mit jelent, most ezt is megtudhatja!

Ingatlan adásvétel tippek

Az ingatlan adásvétel egy sokszor hosszadalmas és bonyolult folyamat, főleg akkor, ha nincs meg a megfelelő alap tudás hozzá. Ezen szeretnénk segíteni cikkeinkkel!

Energetikai tippek

Egy ingatlan energetikai korszerűsége nagyban befolyásolja annak az értékét. Ha Önt is érdekli, hogyan növelhető ez az érték, olvasson utána vonatkozó írásainkban!

Hírek

Minden iparágban történhetnek olykor változások belső, vagy állami, hatósági hatásra, melyek jelentősen befolyásolják azt. Tájékozódjon híreinkből az újdonságokról!

Hőkamerás mérés ára és menete

Hőkamerás diagnosztikai felmérést Budapesten, Fejér megyében, Zala megyében és Vas megyében vállalunk.