Az AA+ besorolás – mi mindenre van szükség hozzá?

Az AA+ besorolás – mi mindenre van szükség hozzá?

Miért nem kapott AA+, de még csak AA besorolást sem az energetikai vizsgálatkor az egy-két éve épült háza, holott hőszigetelt, újak a nyílászárók és a felhasznált anyagok is korszerűek?

Ennek nagyon egyszerű a magyarázata: mert ezek a kategóriák olyannyira nehezen megközelíthetőek, hogy a Magyarországon található összes ingatlannak mindössze az 1%-át teszik ki.

Ahogyan nincs két egyforma ember, úgy két egyforma ingatlan sem létezik, éppen ezért nem lehet ugyanúgy kezelni őket, már ami az energetikai besorolást illeti.

Az csak egy dolog, hogy mikor épültek, hiszen vannak több száz éves, ma is lakott házak, lakások, a tényleges energia-besoroláshoz nem elég pusztán a kort nézni.

Számos szempontot kell figyelembe venni, és bár ezek közül az építési időszak sem elhanyagolható, egyáltalán nincs kizárva, hogy egy kiválóan felújított és korszerűsített, század eleji ingatlan magasabb értékelést kapjon, mint egy elhanyagolt 30 éves.

De vizsgáljuk meg, mit is takar pontosan az AA+ jelzés!

A legmagasabb kategóriákat, az AA+-t, és a még jobb, AA++-t egy régebben épült ház számára gyakorlatilag lehetetlen elérni.

Még ha ez egy kicsit kegyetlenül hangzik, megvannak ennek a nyomós okai.

Akkor viszont mégis milyen kritériumoknak kell megfelelni ahhoz, hogy az ingatlan elérje az áhított AA+ minősítést?

A hivatalos megnevezése ennek a kategóriának: „kiemelkedően nagy energiahatékonyságú” ingatlan, amely megelőzi a „közel nulla energiaigényre vonatkozó követelménynél jobb”, azaz az AA besorolást is.

Csak olyan ingatlan kaphat AA+ besorolást, melynek összesített energetikai jellemző számértéke 40 és 60 közé esik, vagyis átlagos életviteli szokások mellett energiafogyasztási értéke 40 és 60 KWh/m²a (kilowattóra per négyzetméter-év) határon belül mozog.

Ez a lakás egy négyzetméterére jutó éves energiafogyasztását takarja, ami ebben az esetben rendkívül alacsony.

És ez még csak az egyik feltétel a sok közül!

Az AA+ további követelményei

Az AA+ további követelményei

A fenntartáshoz szükséges energiahasználaton túl természetesen építészeti kritériumoknak is meg kell felelnie az ingatlannak ahhoz, hogy ennyire jó minősítést kapjon.

Meghatározott építőanyagokból, megfelelő fal- és szigetelésvastagsággal, előírt minőségű nyílászárókkal lehet csak „nevezni” ebben a kategóriában, emellett pedig a víz- és fűtésrendszernek is a legmodernebbnek kell lennie.

Aki ilyen házat építtet, annak nem lesz különösebben gondja a fejlesztésekre az elkövetkezendő évtizedekben.

És van még egy igen fontos kitétel: a felhasznált energia minimum 25%-ának megújuló forrásból kell származnia!

Ez lehet napelem, napkollektor, hőszivattyú, vagy más egyéb megújuló energiát hasznosító forrás is, a lényeg, hogy ezt a határ-százalékot elérje.

Az alacsonyabb besorolás sem szégyen!

Sokan úgy gondolják, hogy BB vagy CC kategória alatt egy ingatlan nagyon nehezen eladható, illetve költséges a fenntartása, ez azonban nem igaz!

Még e kettő is a felsőbb kategória része, de az arányokat tekintve nincs túl sok belőlük.

Nem kizárt fejlesztésekkel, korszerűsítéssel feljebb tornázni egy ingatlan energetikai besorolását, azonban Magyarországon átlagosnak az FF minősül; ha ennél nem rosszabb az Ön háza, akkor nincs miért aggódnia.

Mindezek ellenére nem árt feltüntetni a lakás, vagy ház meghirdetésekor, hogy melyik kategóriába esik, hiszen az érdeklődő így tudhatja, mire számítson a fenntartással kapcsolatban.

Ne halassza hát az energetikai tanúsítvány megszerzését az utolsó pillanatra, lépjen velünk kapcsolatba még ma, hogy minél hamarabb a kezében tarthassa a friss dokumentumot!

Kérje szakértő értékbecslőink segítségét most!

Hívjon minket, vagy kérjen tőlünk visszahívást minél előbb, mi pedig a lehető leggyorsabb, legpontosabb értékbecslést készítjük el Önnek!

Milliókat lehet veszíteni egy rosszul felbecsült ingatlan kapcsán, arról nem is beszélve, hogy az eladás folyamatát is nagyban lassíthatják a rosszul megállapított árak.

Bízza profikra az értékbecslést, és nem lesznek ilyen problémái!

Várjuk megkeresését!

Megrendelés

Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.