A CC energetikai osztály – mit érdemes tudni róla?

A CC energetikai osztály – mit érdemes tudni róla?

Az ötödik helyezettre ritkán emlékszik vissza a világ – ez az a pozíció, amelyik már nem kap se érmet, se dobogót, csak egy végső számot, vagy statisztikát az összesítő táblázatban.

A CC az idehaza adható energetikai besorolások közül az ötödik, és bár ezzel hét másikat utasít maga mögé, mégis úgy tűnhet, hogy csak a középmezőny tetejét képviseli.

Mi több, egyesek talán le is nézhetik emiatt, de vajon igazuk van?

Tényleg ennyire „leminősítő” lenne a CC besorolás, vagy ez megint csak egy rossz közhiedelem?

Az őszinte válasz rettentő egyszerű: igen, ez sokak által elkövetett tévedés, hiszen a CC a jelenleg használatban lévő minősítési osztályok közül a „korszerű” ingatlanokat jelöli, azaz igen magas színvonalat képvisel.

Ráadásul az ennél magasabb kategóriák között már tényleg csak apró különbségek vannak, mi több, sok ház és lakás mindössze egyetlen kritérium miatt nem kapja meg a BB, vagy annál is magasabb osztályt, holott a számok szerint oda tartozna.

De mégis mit jelent pontosan a CC besorolás, mik a feltételei és hogyan lehet innen még magasabbra jutni?

Mitől lesz CC besorolású egy ingatlan?

Manapság könnyedén dobálóznak azzal a kifejezéssel, hogy „korszerű”, sok olyasmire is rásütik, ami valójában meg sem érdemelné.

Ezzel szemben az ingatlanok energetikai osztályozásánál valóban csak az olyan épületek, lakások viselhetik ezt a minősítést, melyek ténylegesen az élvonalba tartoznak, és megfelelnek a szigorú építészeti követelményeknek.

A hivatalos meghatározás szerint CC minősítést csak olyan ingatlan kaphat, melynek az összesített energetikai jellemző számértéke 101 és 130 között van, vagyis az átlagos fogyasztói szokások mellett a fenntartása a 101 és 130 kWh/m2a közötti határértéken belül mozog.

Tehát egy négyzetméterének évi energiaszükséglete nem haladja meg az 130 kWh-t, ami egy kifejezetten alacsony, nagyon gazdaságosan fenntartható számadat.

Ez elérhető gondos tervezéssel, megfelelő szigeteléssel, modern és jól működő nyílászárókkal, hatékony és olcsón üzemeltethető fűtésrendszerrel – mindezek ellenére inkább a közelmúltban épült házak szokták megkapni.

Mi választja el a CC besorolást a BB, és annál magasabb kategóriáktól?

Mi választja el a CC besorolást a BB, és annál magasabb kategóriáktól?

Ez egy érdekes kérdés, hiszen, mint ahogy azt már említettük, olyan ingatlanok is előfordulnak, melyek adott esetben akár még a követelményeknél is jobb összesített jellemző számértékkel rendelkeznek, mégis „csak” CC besorolást kapnak.

Miért van ez?

Mik ezek a követelmények, melyeknek még egy korszerűnek ítélt, sőt, annál is hatékonyabban fenntartható épület sem felel meg?

A differencia első sorban a felhasznált energia forrásában keresendő, ugyanis ahhoz, hogy egy ingatlan CC-nél jobb értékelést kapjon, minimum 25%-os arányúnak kell lennie a fenntartásához használt megújuló energiának.

Ez származhat napelemből, napkollektorból, hőszivattyúból, vagy bármilyen egyéb megújuló forrásból – a hangsúly az arányon van, enélkül ki van zárva a magasabb minősítés.

A másik kritérium elsősorban a társasházi lakásokat érinti, ugyanis ilyen jellegű ingatlanra csak akkor adható CC-nél jobb besorolás, ha az egész épülethez is készül külön energetikai tanúsítvány, és az jobb, mint CC, ellenkező esetben nem lehetséges.

Hívjon minket, mi pedig villámgyorsan elkészítjük energetikai tanúsítványát!

Keressen minket telefonon, vagy kérjen tőlünk visszahívást, hogy minél hamarabb neki tudjunk állni a tanúsításnak!

Nem érdemes napokat, heteket várni ezzel, hiszen az ingatlan eladásához erre mindenképp szükség van – elkészíteni pedig egy profi csapat mellett rendkívül egyszerű.

Minden munkánkra 100%-os elégedettségi garanciát vállalunk, tehát ha nem azt kapta, amit szeretett volna, csak jelezze nekünk, mi pedig visszatérítjük a tanúsítvány díját.

A célunk az, hogy ügyfeleink elégedettek legyenek a szolgáltatással, amit nyújtunk nekik – keressen minket, és tapasztalja meg ezt Ön is!

Megrendelés

Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Számolja ki: 4 plusz 3

Az AA+ besorolás – mi mindenre van szükség hozzá?

Az AA+ besorolás – mi mindenre van szükség hozzá?

Miért nem kapott AA+, de még csak AA besorolást sem az energetikai vizsgálatkor az egy-két éve épült háza, holott hőszigetelt, újak a nyílászárók és a felhasznált anyagok is korszerűek? Ennek nagyon egyszerű a magyarázata: mert ezek a kategóriák olyannyira nehezen megközelíthetőek, hogy a Magyarországon található összes ingatlannak mindössze az 1%-át teszik ki.


A CC energetikai osztály – mit érdemes tudni róla?

A CC energetikai osztály – mit érdemes tudni róla?

Az ötödik helyezettre ritkán emlékszik vissza a világ – ez az a pozíció, amelyik már nem kap se érmet, se dobogót, csak egy végső számot, vagy statisztikát az összesítő táblázatban. A CC az idehaza adható energetikai besorolások közül az ötödik, és bár ezzel hét másikat utasít maga mögé, mégis úgy tűnhet, hogy csak a középmezőny tetejét képviseli.


Hasonló ingatlanok, eltérő besorolással – miért jobb a szomszéd lakása, mint az enyém?

Hasonló ingatlanok, eltérő besorolással – miért jobb a szomszéd lakása, mint az enyém?

Ismerjük a mondást, hogy a szomszéd füve mindig zöldebb. Na de a lakásának az energetikai tanúsítása is jobb, mint a miénk?


Fajlagos primer energiafogyasztás – mit értünk alatta?

Fajlagos primer energiafogyasztás – mit értünk alatta?

Sokszor megesik, hogy belefutunk egy-egy olyan fogalomba, amit a szaknyelvi környezetben teljes természetességgel használnak, ám laikus számára nem feltétlenül érthető. Ilyen az is, amikor az autószerelő hosszasan kifejti, mi is a probléma a járművel, míg a tulajdonos legfeljebb bólogatni tud; vagy amikor az orvos félig latinul beszél hozzánk, és hazafelé rá kell keresnünk a kifejezésekre, mert voltaképpen nem tudtuk meg, mi bajunk is van.


Energetikai tanúsítvány tudnivalók

Mi valójában az energetikai tanúsítvány, miért fontos, hogy elkészüljön, és miért célszerű a megfelelő céggel elkészíttetni? Íme, pár tudnivaló a tanúsítványról!

Energetikai tanúsítás menete

Hogyan zajlik egy energetikai tanúsítás kiállítása? Mik a folyamat egyes állomásai, lépései? Ki lehet hagyni valamit? Tudjon meg Ön is többet a tanúsítás menetéről!

Értékbecslés tudnivalók

Szakszerű értékbecslésre szükség lehet nem csak ingatlan adásvételénél, hanem banki ügyintézésnél, hitelkérelemnél is. Tudjon meg többet, és bízza ránk a feladatot!

Energetikai besorolások

A tanúsítás során minden ingatlan kap egy energetikai besorolást JJ-től AA++-ig. Ha Önt érdekli, miért hasznosak ezek és melyik mit jelent, most ezt is megtudhatja!

Ingatlan adásvétel tippek

Az ingatlan adásvétel egy sokszor hosszadalmas és bonyolult folyamat, főleg akkor, ha nincs meg a megfelelő alap tudás hozzá. Ezen szeretnénk segíteni cikkeinkkel!

Energetikai tippek

Egy ingatlan energetikai korszerűsége nagyban befolyásolja annak az értékét. Ha Önt is érdekli, hogyan növelhető ez az érték, olvasson utána vonatkozó írásainkban!

Hírek

Minden iparágban történhetnek olykor változások belső, vagy állami, hatósági hatásra, melyek jelentősen befolyásolják azt. Tájékozódjon híreinkből az újdonságokról!

Hőkamerás mérés ára és menete

Hőkamerás diagnosztikai felmérést Budapesten, Fejér megyében, Zala megyében és Vas megyében vállalunk.