Energetikai követelmények 2022-ben – mi mindennek kell megfelelni?

Energetikai követelmények 2022-ben

Már 2020-ban bejelentették, hogy új szabályozások lesznek az új ingatlanokat illetően, ebből a legfontosabb az energetikai besorolást érinti, ahhoz köti a használatbavételi engedélyt.

Hogy egészen pontosak legyünk: újépítésű ingatlan csak akkor kaphat engedélyt a használatbavételre, ha legalább a BB, azaz „közel nulla energiaigényű” értéket eléri.

Az első tervezet szerint már 2021 első napjától érvényes lett volna a változás, ám két módosító rendelet után az új életbe lépési dátum 2022. július 1.

Mit jelent ez?

Azt, hogy ezt a nyári napot követően csak olyan újépítésű ingatlan kaphatja meg a hatóságtól az engedélyt a használatbavételhez, ami az energetikai tanúsítás során legalább BB besorolást kap, máskülönben addig kell módosítgatni, kiegészítgetni az érintett házat, amíg el nem éri a követelményeket.

Márpedig ha készen van a család új otthona, akkor senki sem halasztgatja szívesen a beköltözést.

Mit jelent a „közel nulla energiaigényű” besorolás?

A „közel nulla energiaigényű”, azaz BB energetikai besorolás a negyedik legjobb a különböző osztályzatok közül, tehát elég magas követelményeknek kell megfelelni.

A fajlagos primer energiafogyasztásnak 81 és 100 kWh/m2a között kell lennie, a fenntartáshoz szükséges energia minimum 25%-ának megújuló forrásból kell származnia, és az építőanyagokra, szigetelésekre, nyílászárókra is vannak kikötések.

Ennek elsősorban azért van értelme, mert minél kisebb a hőveszteség, annál kevesebb energiára van szükség ahhoz, hogy az élhető körülményeket tartósan fenntartsuk a házban fűtési időszakban.

Egy huzatos, korszerűtlen ingatlant mindig drágább lesz fenntartani, mint egy modern elemekből épültet jó szigetelőképességgel.

Milyen építőanyagok, épületelemek megengedettek?

Energetikai követelmények 2022-ben

Manapság már annyiféle építőanyag kapható, hogy inkább bele se mennénk konkrét márkák, típusok megnevezésébe.

Egyvalami viszont biztos: minden esetben egyénileg szükséges vizsgálni tanúsításkor a terveket, anyagkombinációt, építészeti elemeket.

Téglából, falazó anyagból mindenképpen érdemes korszerűt és jó hőmegtartó képességűt választani, valamint a szigetelést sem szabad sajnálni, mert akár egy egész besorolási minőség múlhat rajta.

Egy kis kapaszkodót azért mindenképpen adnánk irányadónak, hogy Ön is tudja, milyen nagyságrendekben érdemes gondolkodni!

Ahhoz, hogy egy földszintes, 80-100 m2 alapterületű, 270 cm belmagasságú, újépítésű családi ház megkaphassa a használatbavételi engedélyhez szükséges BB besorolást, szükséges

  • megfelelő hőmegtartású tégla falazat min. 15 cm polisztirol szigeteléssel,
  • 40 cm-es lábazaton 8 cm XPS és 10 cm lépésálló szigetelés,
  • gipszkarton padlásfödém és 30 cm hőszigetelés,
  • 3 rétegben üvegezett műanyag nyílászárók.

Ne feledkezzünk meg a megújuló energiáról!

A kritériumok között szerepel az is, hogy az ingatlan fenntartásához minimum 25% megújuló energiát kell alkalmazni, az viszont nincs megkötve, hogy milyet.

Ez tulajdonképpen szerencse, hiszen így a leendő tulajdonos vagy az építtető döntheti el, hogy mit választ, az egyéni mérlegelése és igényei függvényében.

Számos opció létezik, de vannak kiemelkedően népszerűek:

  • a napelem rendszer,
  • hőszivattyú rendszerek,
  • napkollektor,
  • pellet-tüzelésű kazán,
  • fatüzelésű kazán,
  • faelgázosító kazán.

Ha ezek kombinációja van alkalmazva, például napelemek az áramtermeléshez és hőszivattyú a fűtéshez, azzal biztosan nem lehet melléfogni, de a minimumként megadott arányra feltétlenül ügyelni kell!

Bízza ránk az energetikai tanúsítás elkészítését!

Ön is új házat tervez, vagy már folyamatban is van az építkezés, és szüksége lenne egy megbízható, hiteles tanúsítóra, amelyik minden szempontból megfelelő, a valóságot tükröző energetikai tanúsítást állít ki?

Akkor velünk szerencséje van, hiszen mi Magyarország teljes területén kínáljuk pontosan ezt!

Szakértőink bárhová házhoz mennek elvégezni a szükséges helyszíni felmérést, és szupergyors feldolgozásunknak és ügyintézésünknek köszönhetően Ön 24, de akár 12 órán belül is hozzájuthat a folyamatokhoz szükséges tanúsítvány HET számához!

Ne hagyja, hogy ilyesmin ússzon el az ingatlanügye, bízza ránk az energetikai vizsgálatot és tanúsítvány-készítést!

Hívjon minket, mi pedig villámgyorsan elkészítjük energetikai tanúsítványát!

Keressen minket telefonon, vagy kérjen tőlünk visszahívást, hogy minél hamarabb neki tudjunk állni a tanúsításnak!

Nem érdemes napokat, heteket várni ezzel, hiszen az ingatlan eladásához erre mindenképp szükség van – elkészíteni pedig egy profi csapat mellett rendkívül egyszerű.

Minden munkánkra 100%-os elégedettségi garanciát vállalunk, tehát ha nem azt kapta, amit szeretett volna, csak jelezze nekünk, mi pedig visszatérítjük a tanúsítvány díját.

A célunk az, hogy ügyfeleink elégedettek legyenek a szolgáltatással, amit nyújtunk nekik – keressen minket, és tapasztalja meg ezt Ön is!

Megrendelés

Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.