Alapterület számítása – hogyan mérjük, és mi számít bele?

Alapterület számítása – hogyan mérjük, és mi számít bele?

Egy ingatlan alapterületének a kiszámítására számos különböző okból lehet szükségünk, például biztosításhoz, adásvételhez, értékbecsléshez, vagy éppen energetikai tanúsításhoz, hogy csak a fontosabbakat említsük.

De ugyanígy szükség lehet rá például egy felújítási munkálathoz vagy egy hitelkonstrukció esetén, és néha nem mindegy, hogy a végeredmény kisebb, megfelelő vagy nagyobb-e.

Jogi következménye ugyan nincs, ha a tulajdoni lapon szereplő méretek nem teljesen egyeznek meg a valósággal, hiszen előfordulhatnak építési pontatlanságok vagy feleslegesen beleszámolt épületrészek, de pontosan emiatt akár egy alkut is eldönthet, ha tisztában vagyunk a fogalmakkal.

Ezért szeretnénk most egy kis segítséget nyújtani, és összefoglalni, mi mindent kell figyelembe venni alapterület számításakor, hány különböző módon lehet a problémakört megközelíteni, és miként lehet könnyíteni a folyamaton!

Tényleges és hasznos alapterület

Mindenek előtt két fogalmat kell tisztázni, ha egy ingatlan alapterületét szeretnénk megvizsgálni, ezek pedig a tényleges és a hasznos alapterületek.

Hasznos alapterületnek nevezzük a hivatalos meghatározás szerint a nettó alapterületnek azt a részét, melynek a belmagassága legalább 190 cm.

Ez a számítás nem tesz különbséget a lakószobák és az egyéb helyiségek, például garázs vagy műhely, tároló között, és nem számoljuk bele a falvastagságokat, csak a szobák alapterületét.

Ezzel szemben a tényleges vagy bruttó alapterületbe az épületszerkezet területe is beleszámít, tehát a falak vastagsága is.

Fűtött és fűtetlen alapterület

Szintén egy másik szempont lehet, mondjuk egy ingatlan meghirdetésénél a fűtött és a fűtetlen alapterület kérdése.

Ez már valamelyest egyértelműbb, hiszen egy ingatlannak lehetnek olyan részei is, például erkély, loggia, terasz, pince, stb. melyek, bár a teljes alapterületbe beleszámítanak, de nem fűtöttek.

A fűtött alapterületbe minden olyan helyiség alapterülete beleszámít, ahol van valamilyen fűtőtest, hőleadó egység.

Azaz ha egy lakás alapterülete 50 m2 és tartozik hozzá egy 4 m2-es erkély, a fűtött alapterülete akkor is 50 m2 lesz, az energetikai tanúsítás során nem lehetséges figyelembe venni a fűtetlen részeket.

Az alapterület felmérése, segítő tényezők

Az alapterület felmérése, segítő tényezők

Attól függően, hogy melyik alapterület-értékre vagyunk kíváncsiak, más pontokon kell a méréseket végezni.

Ha a bruttó alapterületet szeretnénk megállapítani, akkor értelemszerűen a külső méreteket kell rögzíteni és az alapján kiszámolni, mekkora területet fognak közre.

Hasznos alapterület esetén viszont csak a beltéri méreteket (szélesség, hossz, magasság) mérjük le, kihagyva a falak vastagságát, és ezek összege adja ki az eredményt.

Egy példán keresztül bemutatva: ha egy családi lakóház rendelkezik egy fűtetlen 50 m2-es pincével, egy fűtött 80 m2-es földszinttel, és egy, a 190 cm alatti belmagasság miatti levonásokkal együtt 50 m2-es fűtött tetőtérrel, akkor a fűtött hasznos alapterület 80+50, azaz 130 m2, mivel a fűtetlen pincét nem számíthatjuk bele.

Mi minden esetben precíziós műszerekkel, lézeres távolságmérővel állapítjuk meg a méreteket, hogy semmiképpen ne keletkezzen tévedés.

Viszont ha rendelkezésünkre áll komplett alaprajz, különösen, ha újépítésű ingatlanról van szó, akkor nem szükséges teljes körű felmérés, legfeljebb egy-két ellenőrzés.

Energetikai tanúsításért és értékbecslésért is bátran kereshet minket!

Szeretné, ha olyan szakemberek végeznék el az energetikai tanúsítás kiállításához szükséges helyszíni méréseket, akik nem trükköznek, hanem a valóságnak megfelelő adatokat rögzítenek?

Illetve arra vágyik, hogy az ingatlana értékét szintén ugyanilyen szakszerű módszerekkel felmérve állapítsák meg?

Akkor ne habozzon, hanem vegye fel velünk a kapcsolatot, és mi mindent megteszünk, hogy mindez valóra váljon!

Szakértő kollégáink országos hálózatának köszönhetően Ön kereshet minket bárhonnan, mi kimegyünk a helyszínre!

Bízza hát a dolgot ránk, szakértőkre, és biztos lehet az eredmény hitelességében!

Megrendelés

Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.