Szükség van-e energetikai tanúsítványra ingatlan adásvételhez?

Szükség van-e energetikai tanúsítványra ingatlan adásvételhez?

Egy ingatlan adásvétele sosem egy könnyed és gyors procedúra, álljunk akár a vevői, vagy az eladói oldalon.

Akár hónapokon keresztül is húzódhat a dolog, ha ide vesszük a hitelügyintézést, a dokumentumok beszerzését, és minden egyebet, ami megelőzi a végleges gazdacserét.

Ennek a folyamatnak a része az energetikai tanúsítvány készíttetése is, és mivel kevesen tudnak róla, így rendszerint csak akkor merül fel a nemléte, mikor erre az ingatlanos, vagy a bank figyelmeztet.

Persze nem olyan szinten alapvető dokumentum, mint egy tulajdoni lap, vagy éppen a szerződés, de közel sem elhanyagolható, hiszen a törvényi előírásoknak megfelelően legkésőbb a papírok aláírásakor át kell adni a vásárló félnek.

Így tehát a címben felvetett kérdésre a válasz, egyértelműen igen, ám továbbra is sok a tévedés ezzel kapcsolatban, így az adásvétellel, és az ahhoz tartozó energetikai tanúsítással kapcsolatos kérdéseknek járunk most utána.

Miért kell egy eladásra szánt ingatlannak energetikai tanúsítvánnyal rendelkeznie?

Miért kell egy eladásra szánt ingatlannak energetikai tanúsítvánnyal rendelkeznie?

A törvényi előírások szerint 2009 januárjától minden új építésű és közhasznú épülethez készülnie kell energetikai tanúsítványnak, 2012 óta pedig már a régebbi ingatlanoknak is érvényes dokumentummal kell rendelkeznie adásvételkor.

Vagyis azt is mondhatnánk, hogy azért kell, mert ez a szabály, de ez talán túlzottan leegyszerűsítené az egészet.

A dolognak sokkal inkább az a célja, hogy egyértelművé tegye a vevő számára, mit is készül megvenni.

Persze, nyilvánvaló, hogy egy ingatlant, de egyáltalán nem mindegy, hogy milyet!

Hiszen egy 10 éves, kívül-belül szigetelt, korszerű fűtésrendszerrel rendelkező ház, és egy 4 méteres belmagassággal épült, huzatos ablakokkal rendelkező, régi polgári lakás is ingatlannak számít, csakhogy a fenntartásuk közt markáns különbségek vannak.

Az energetikai tanúsítvány lényege, hogy számokban is megmutatja, mekkora energiafelhasználás szükséges az adott lakás fenntartásához átlagos fogyasztás mellett.

Ingatlanhirdetésben fel kell tüntetni az energetikai besorolást?

Jelenleg mindössze annyit ír elő a szabályzat, hogy az ingatlanhirdetésekben akkor kell az energetikai besorolást feltüntetni, ha már van érvényes tanúsítvány – ha nincs, akkor nem kell.

Bár tervezetben van, hogy az ingatlanok meghirdetéséhez is kötelezővé tegyék a tanúsítás meglétét, mint ahogy azt néhány nyugati országban már teszik, ám a szabály beiktatása egyelőre várat magára.

Ettől függetlenül nagyon sok esetben az energetikai osztály azért már elég korán megismerhető.

Befolyásolhatja-e az árat a minősítés?

Az esetek nagy többségében az energetikai tanúsítvány elkészültekor már egy kialkudott vételárról beszélünk, szóval többségében nincs rá hatással.

Azonban nagyon nem mindegy, hogy egy CC vagy BB ingatlant kínálnak-e megvételre, avagy egy több kategóriával rosszabbat; vagyis ilyen szempontból nagyon is befolyásolja, hiszen alapból egy sokkal magasabb négyzetméterárról indul a dolog.

Ha Ön is ingatlaneladás előtt áll, akár vevői, akár eladói oldalról, mindenképpen érdemes tájékozódnia ebben az ügyben, mi pedig igyekszünk minden segítséget megadni hozzá.

Vegye fel velünk a kapcsolatot még ma, és készíttesse velünk a szükséges energetikai tanúsítást, hogy minél hamarabb hozzájuthasson!

Hívjon minket, mi pedig villámgyorsan elkészítjük energetikai tanúsítványát!

Keressen minket telefonon, vagy kérjen tőlünk visszahívást, hogy minél hamarabb neki tudjunk állni a tanúsításnak!

Nem érdemes napokat, heteket várni ezzel, hiszen az ingatlan eladásához erre mindenképp szükség van – elkészíteni pedig egy profi csapat mellett rendkívül egyszerű.

Minden munkánkra 100%-os elégedettségi garanciát vállalunk, tehát ha nem azt kapta, amit szeretett volna, csak jelezze nekünk, mi pedig visszatérítjük a tanúsítvány díját.

A célunk az, hogy ügyfeleink elégedettek legyenek a szolgáltatással, amit nyújtunk nekik – keressen minket, és tapasztalja meg ezt Ön is!

Megrendelés

Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Mi a két szám összege? 2 és 6

Szükség van-e energetikai tanúsítványra ingatlan adásvételhez?

Szükség van-e energetikai tanúsítványra ingatlan adásvételhez?

Egy ingatlan adásvétele sosem egy könnyed és gyors procedúra, álljunk akár a vevői, vagy az eladói oldalon. Akár hónapokon keresztül is húzódhat a dolog, ha ide vesszük a hitelügyintézést, a dokumentumok beszerzését, és minden egyebet, ami megelőzi a végleges gazdacserét.


Mit érdemes tudni a komfortfokozatokról?

Mit érdemes tudni a komfortfokozatokról?

Számos lakáshirdetéssel találkozhatunk mind az interneten, mind a nyomtatott sajtóban, és a komfort az egyik olyan paraméter, amit rengetegen eltévesztenek, mivel kevesen ismerik a valódi jelentését.


Mivel növelhető egy ingatlan értéke?

Mivel növelhető egy ingatlan értéke?

Abban mindenki egyetért, hogy egy ingatlan minden esetben értéket képvisel, azonban az már nagyon nem mindegy, hogy mekkorát. Mert hiszen egy frissen, modern anyagok felhasználásával épült, teljesen szigetelt, alacsony energiafogyasztású családi háznak is megvan a maga pénzben kifejezhető értéke, és egy 10 éve lakatlan, erősen felújításra és korszerűsítésre szoruló épületnek is.


Szükség van-e tanúsításra ajándékozás, öröklés esetén?

Szükség van-e tanúsításra ajándékozás, öröklés esetén?

Az ingatlanokkal kapcsolatos ügyekben megszokhattuk, hogy a többségéhez szükség van energetikai tanúsítás készítésére, ám van, amit még nem tárgyaltunk: az ajándékozást, illetve öröklést.


Energetikai tanúsítvány tudnivalók

Mi valójában az energetikai tanúsítvány, miért fontos, hogy elkészüljön, és miért célszerű a megfelelő céggel elkészíttetni? Íme, pár tudnivaló a tanúsítványról!

Energetikai tanúsítás menete

Hogyan zajlik egy energetikai tanúsítás kiállítása? Mik a folyamat egyes állomásai, lépései? Ki lehet hagyni valamit? Tudjon meg Ön is többet a tanúsítás menetéről!

Értékbecslés tudnivalók

Szakszerű értékbecslésre szükség lehet nem csak ingatlan adásvételénél, hanem banki ügyintézésnél, hitelkérelemnél is. Tudjon meg többet, és bízza ránk a feladatot!

Energetikai besorolások

A tanúsítás során minden ingatlan kap egy energetikai besorolást JJ-től AA++-ig. Ha Önt érdekli, miért hasznosak ezek és melyik mit jelent, most ezt is megtudhatja!

Ingatlan adásvétel tippek

Az ingatlan adásvétel egy sokszor hosszadalmas és bonyolult folyamat, főleg akkor, ha nincs meg a megfelelő alap tudás hozzá. Ezen szeretnénk segíteni cikkeinkkel!

Energetikai tippek

Egy ingatlan energetikai korszerűsége nagyban befolyásolja annak az értékét. Ha Önt is érdekli, hogyan növelhető ez az érték, olvasson utána vonatkozó írásainkban!

Hírek

Minden iparágban történhetnek olykor változások belső, vagy állami, hatósági hatásra, melyek jelentősen befolyásolják azt. Tájékozódjon híreinkből az újdonságokról!

Hőkamerás mérés ára és menete

Hőkamerás diagnosztikai felmérést Budapesten, Fejér megyében, Zala megyében és Vas megyében vállalunk.