Energetikai tanúsítvány pályázathoz – mikor és miért van rá szükség?

Energetikai tanúsítvány pályázathoz – mikor és miért van rá szükség?

Többször is szó esett már arról több témában is, hogy az energetikai tanúsítás az ingatlanok adásvételének egyik alapkövetelménye.

Hovatovább, bérbeadás esetén is elvileg a bérbeadó kötelessége a bérlő számára legalább az adott lakás tanúsítványának másolatát átadni, illetve az albérlőnek joga van kérni azt.

Azonban van egy másik területe is az energetikai tanúsítvány szükségességének, mégpedig pályázatok esetén.

Persze nem feltétlenül kell minden állami támogatást nyújtó pályázathoz tanúsítást készíttetni, de azoknál, amik az energiahatékonyság növelését, az ingatlan fejlesztését célozzák, rendszerint igen.

Mi több, sok esetben kettőre is szükség van!

És nem, nem az a célja ennek a követelménynek, hogy minél több pénzétől megszabadítsák a pályázót; ennél sokkal gyakorlatiasabb oka van.

Miért van szükség tanúsításra a támogatott ingatlanfejlesztéshez?

Rettentő egyszerű oka van annak, hogy miért kell sok esetben két energetikai tanúsítást készíteni, például egy energiahatékonyságot növelő pályázat esetén, ez pedig az ellenőrzés.

Tegyük fel, ha Öntől a gyermeke pénzt kér tollra és füzetre, mert szüksége van rá az iskolában, de kiderül, hogy végül csokoládéra költötte az egészet – Ön hogyan érezné magát?

Érthető lenne, ha nem kifejezetten díjazná a dolgot.

Az állami pályázatok esetén is ez a lényeg:

  • a pályázatot kiíró és elbíráló szerv szeretné tudni, hogy az ingatlan milyen állapotban van a fejlesztés előtt,
  • és végül arra is kíváncsi, hogy az általa megadott pénzből mit sikerült összehozni, illetve valóban arra ment-e el, amire adta.

Ha nem lenne kontroll, nem lenne nyomon követhető a változás, akkor csomóan inkább megoldanák a fejlesztést töredék költségen és másra költenék a támogatást.

Ilyen szempontból talán érthető ez a bizonyos fokú biztosítás az állam részéről.

Hogyan működik a több lépcsős tanúsítás pályázatokhoz?

Hogyan működik a több lépcsős tanúsítás pályázatokhoz?

A legtöbb esetben a pályázatokhoz készülő energetikai tanúsítás kétlépcsős, kétszer kell elvégezni a felmérést és a kiértékelést.

A különbség az, hogy az első alkalom egy állapotfelmérés és egy energetikai tervezet, ez a dokumentum nem kap HET-számot, nem lesz bejegyezve a Mérnöki Kamara adattárába, mivel csak a pályázathoz van rá szükség.

A második viszont már egy tényleges energetikai tanúsítás annak minden elemével, ami bizonyítja, hogy igen, sikeres volt a fejlesztés és elértük a kívánt szintet.

De előfordulnak olyan pályázatok is, ahol csak egy tanúsítványt kérnek az aktuális állapotról, többet nem – ezért érdemes alaposan áttanulmányozni az igénylés követelményeit.

Amikhez általában kell előtte-utána tanúsítás:

  • napelemmel kapcsolatos pályázatok,
  • hőszivattyú rendszerek,
  • hőszigetelés,
  • fűtéskorszerűsítés,
  • nyílászárócsere,

és minden egyéb olyan pályázat, aminél kulcsfontosságú az energiahatékonyság.

Nem mindegy, hogy kivel csináltatja!

Az, hogy elfogadja-e a pályázat kiírója a kész tanúsításokat, attól is függ, hogy az azt készítő cégnek megvannak-e a megfelelő minősítései.

Mert bizony egy energetikai tanúsító sem mindenható, vannak olyan pályázatok, amihez már magasabb követelményeknek kell megfelelni.

Ez jellemzően már inkább a vállalkozói szférát érinti, ettől függetlenül nem árt utánanézni, hogy mik az erre vonatkozó előírások.

Mi nem akarjuk Önt feleslegesen hitegetni: ha az Ön által kiszemelt pályázathoz kevesek vagyunk, akkor nem fogjuk a munkát elvállalni.

De ne aggódjon, a lakossági pályázatok tanúsítói elvárásainak szinte minden esetben megfelelünk, így bátran fordulhat hozzánk!

Vegye hát fel velünk a kapcsolatot akár adásvétel, akár pályázat kapcsán, mi mindig állunk szíves rendelkezésére!

Hívjon minket, mi pedig villámgyorsan elkészítjük energetikai tanúsítványát!

Keressen minket telefonon, vagy kérjen tőlünk visszahívást, hogy minél hamarabb neki tudjunk állni a tanúsításnak!

Nem érdemes napokat, heteket várni ezzel, hiszen az ingatlan eladásához erre mindenképp szükség van – elkészíteni pedig egy profi csapat mellett rendkívül egyszerű.

Minden munkánkra 100%-os elégedettségi garanciát vállalunk, tehát ha nem azt kapta, amit szeretett volna, csak jelezze nekünk, mi pedig visszatérítjük a tanúsítvány díját.

A célunk az, hogy ügyfeleink elégedettek legyenek a szolgáltatással, amit nyújtunk nekik – keressen minket, és tapasztalja meg ezt Ön is!

Megrendelés

Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Számolja ki: 2 plusz 4

Miért kiemelten fontos a helyszíni felmérés?

Miért kiemelten fontos a helyszíni felmérés?

Minden szakmának, minden foglalkozásnak megvannak a maga elengedhetetlen lépései, mozzanatai ahhoz, hogy a végeredmény tökéletes legyen. A szabó méretet vesz a megrendelőről, a fogorvos vizsgál, mielőtt kezelni kezd, a lakatos felméri a terepet, mielőtt legyártja és beszereli az új kerítést.


Használunk-e hőkamerát energetikai tanúsítás készítéséhez?

Használunk-e hőkamerát energetikai tanúsítás készítéséhez?

A félreértések, tévedések elkerülhetetlen részét képezik mindannyiunk életének – talán éppen a tévedéseink tesznek minket emberré. Nem csak emberi oldala van azonban a tévhiteknek, nagyon sok szakma is „áldozatul esik” ezeknek, az azt űzők pedig nem győzik eloszlatni őket.


Energetikai tanúsítvány pályázathoz – mikor és miért van rá szükség?

Energetikai tanúsítvány pályázathoz – mikor és miért van rá szükség?

Többször is szó esett már arról több témában is, hogy az energetikai tanúsítás az ingatlanok adásvételének egyik alapkövetelménye. Hovatovább, bérbeadás esetén is elvileg a bérbeadó kötelessége a bérlő számára legalább az adott lakás tanúsítványának másolatát átadni, illetve az albérlőnek joga van kérni azt.


Energetikai tanúsítvány tudnivalók

Mi valójában az energetikai tanúsítvány, miért fontos, hogy elkészüljön, és miért célszerű a megfelelő céggel elkészíttetni? Íme, pár tudnivaló a tanúsítványról!

Energetikai tanúsítás menete

Hogyan zajlik egy energetikai tanúsítás kiállítása? Mik a folyamat egyes állomásai, lépései? Ki lehet hagyni valamit? Tudjon meg Ön is többet a tanúsítás menetéről!

Értékbecslés tudnivalók

Szakszerű értékbecslésre szükség lehet nem csak ingatlan adásvételénél, hanem banki ügyintézésnél, hitelkérelemnél is. Tudjon meg többet, és bízza ránk a feladatot!

Energetikai besorolások

A tanúsítás során minden ingatlan kap egy energetikai besorolást JJ-től AA++-ig. Ha Önt érdekli, miért hasznosak ezek és melyik mit jelent, most ezt is megtudhatja!

Ingatlan adásvétel tippek

Az ingatlan adásvétel egy sokszor hosszadalmas és bonyolult folyamat, főleg akkor, ha nincs meg a megfelelő alap tudás hozzá. Ezen szeretnénk segíteni cikkeinkkel!

Energetikai tippek

Egy ingatlan energetikai korszerűsége nagyban befolyásolja annak az értékét. Ha Önt is érdekli, hogyan növelhető ez az érték, olvasson utána vonatkozó írásainkban!

Hírek

Minden iparágban történhetnek olykor változások belső, vagy állami, hatósági hatásra, melyek jelentősen befolyásolják azt. Tájékozódjon híreinkből az újdonságokról!

Hőkamerás mérés ára és menete

Hőkamerás diagnosztikai felmérést Budapesten, Fejér megyében, Zala megyében és Vas megyében vállalunk.