Energetikai tanúsítás és audit: mi a különbség?

Energetikai tanúsítás és audit: mi a különbség?

 

Ahogyan egy emberi testet, úgy egy lakást, ingatlant is meg lehet vizsgálni nagyon sok szempontból.

A különböző szakorvosok is specifikusan tekintik meg a hozzájuk forduló beteget, nincs olyan eljárás, amivel egyidejűleg minden probléma felderíthető lenne.

Egy épület, vagy épületrész is többféleképpen vehető szemügyre, aszerint hogy mit keresünk, mire vagyunk kíváncsiak.

Energetikai szempontból most két lényeges vizsgálati módszert veszünk górcső alá, mivel a köztudatban kicsit összemosódtak, sokan hajlamosak összekeverni őket.

Mindkettőnek része felfedni egy ingatlan gyengeségeit, csakhogy a szándék és a végcél teljesen más.

Vizsgáljuk hát meg, miben is különbözik egymástól az energetikai tanúsításhoz alkalmazott helyszíni felmérés és az energetikai audit!

Mindig van hová fejlődni

Mindig van hová fejlődni

Egy lakás, ingatlan állapotát rengeteg minden befolyásolhatja: az építési időszaka, a felhasznált anyagok, a karbantartás, az állapotmegőrzés, a megfelelő használat, illetve, hogy folyamatosan lakott volt-e, vagy előfordult-e üres időszak is.

A nyílászárók minősége és állapota, valamint a fűtésrendszer korszerűsége is rengeteget nyom a latban, mindezt pedig megkoronázhatjuk az alapozás és a födém állapotával is, hogy a hőmegtartó képességet már ne is említsük.

Mindezen felsorolt dolgok hozzájárulnak ahhoz, hogy az adott lakás jó állapotúnak, vagy éppen elhanyagoltnak minősüljön a végén.

Persze mondják, hogy egy ingatlan sosincs kész, mindig van mit fejleszteni rajta.

Bár egy AA++ besorolású esetén ezen lehetne vitatkozni, de felmerülhet a kérdés: hogyan derül ki, hogy min érdemes változtatni?

Energetikai szempontból mindkét vizsgálati módszer képes arra, hogy feltárja az épület bizonyos kondícióit, de mint arról már szó volt, teljesen más céllal.

Helyszíni szemle tanúsítványhoz

Az a fajta helyszíni felmérés, amit mi is végzünk az energetikai tanúsítvány kiállításához, egy igen körültekintő, számos szempontra kiterjedő vizsgálat.

A célja, hogy feltérképezzük az adott ingatlan fenntartásához szükséges becsült energiaszükségletet, és ez alapján egy besorolást adjunk neki.

Figyelembe vesszük a belső felépítést, a nyílászárók állapotát és tájolását, megnézzük a fűtésrendszer korszerűségét, továbbá az épület szigetelőképességét is – jelen esetben a határoló szerkezetek vastagságát és szigeteltségét mérve.

Ezek alapján születik meg az energetikai osztályzat, az a dupla betű A-tól J-ig, ami a kiállított dokumentumon szerepelni fog.

E vizsgálat célja elsősorban a ténymegállapítás és értékelés, ettől függetlenül nagyon hasznos következtetéseket lehet belőle levonni.

Ha Ön arra kíváncsi, hogy min kellene fejlesztenie ahhoz, hogy ingatlana energiahatékonyabb lehessen, akkor vegye igénybe szolgáltatásainkat, és bízza ránk a tanúsítás elkészítését, mely CC besorolás alatt ilyen javaslatokat is tartalmaz!

Szó szerint építő jellegű kritika: az energetikai audit

Szó szerint építő jellegű kritika: az energetikai audit

Az energetikai audit során a szakemberek (ellentétben az energetikai tanúsításnál alkalmazott becsült átlagfogyasztással) már a tényleges fogyasztási szokásokat veszik alapul, hogy minél teljesebb képet kaphassanak a gazdaságosságról, az ingatlan valós költségeiről.

Ezt a vizsgálati típust nem magánszemélyek, hanem cégek, vállalatok veszik igénybe csarnokaik, telephelyeik, ipari egységeik hatékonyabb üzemeltetésének érdekében, és egy jóval hosszabb és költségesebb folyamat, mint az előző.

Akár több napig is eltarthat a teljes kivizsgálás, és figyelembe vesz minden olyan szempontot, ami kiküszöbölhető veszteséget jelenthet a megrendelőnek.

Fűtésrendszer, hőszigetelő képesség, áramfogyasztás, gépesítettség korszerűsége, világítás, vízellátás, és még sok egyéb adja ki a végleges értékelést, ami alapján elkészíthető a korszerűsítési javaslat.

Egy energetikai audit célja, hogy az állapotfelmérésen túl rávilágítson mindazokra a gyenge pontokra, amiken érdemes lenne fejleszteni, és arra, hogy mi mindent kellene tenni annak érdekében, hogy a cég rezsiköltséget takaríthasson meg, azaz minél kisebbre lehessen csökkenteni a fenntartására fordított összeget.

Minősíttesse ingatlanát velünk!

Ha Ön is energetikai tanúsítványt szeretne, mert például eladás előtt áll, vagy bármilyen más cél vezérli, hozzánk teljes bizalommal fordulhat!

Minden szakértelmünket latba vetve mérjük fel lakása, épülete állapotát, hogy reális képet kaphasson energetikai tulajdonságairól.

Szolgáltatásunk országos lefedettségű, így Önnek csak fel kell vennie velünk a kapcsolatot, és megosztani elképzeléseit, igényeit.

Kollégánk a megbeszélt időpontban felkeresi, elvégzi a szükséges méréseket, Ön pedig biztos lehet benne, hogy egy hiteles, 10 évig érvényes tanúsítást kap a pénzéért.

Cselekedjen most, és keressen meg minket telefonon vagy űrlapon keresztül!

Hívjon minket, mi pedig villámgyorsan elkészítjük energetikai tanúsítványát!

Keressen minket telefonon, vagy kérjen tőlünk visszahívást, hogy minél hamarabb neki tudjunk állni a tanúsításnak!

Nem érdemes napokat, heteket várni ezzel, hiszen az ingatlan eladásához erre mindenképp szükség van – elkészíteni pedig egy profi csapat mellett rendkívül egyszerű.

Minden munkánkra 100%-os elégedettségi garanciát vállalunk, tehát ha nem azt kapta, amit szeretett volna, csak jelezze nekünk, mi pedig visszatérítjük a tanúsítvány díját.

A célunk az, hogy ügyfeleink elégedettek legyenek a szolgáltatással, amit nyújtunk nekik – keressen minket, és tapasztalja meg ezt Ön is!

Megrendelés

Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Mi a két szám összege? 6 és 8

Energetikai szempontból legjobb fűtési rendszerek – így érdemes terveznie!

Energetikai szempontból legjobb fűtési rendszerek – így érdemes terveznie!

Kevés olyan fontos kérdés van egy ingatlan értékelésekor, legyen szó akár adásvételről, bérbeadásról vagy korszerűsítésről, mint a fűtés. Energetikai tanúsítás készítésekor is markánsan figyelembe kell vennünk, természetesen a szigetelés, nyílászárók és sok egyéb mellett, hiszen ez adja az energiahatékonyság gerincét.


Hőigény számítás – ha hőszivattyúban gondolkodik, erre szüksége lesz

Hőigény számítás – ha hőszivattyúban gondolkodik, erre szüksége lesz

A fűtéskorszerűsítés mindig egy nagyszerű ötlet, illetve egy remek befektetés, különösen akkor, ha valamilyen megújuló energiás megoldás, például hőszivattyú a cél. Ehhez viszont mindenképpen szükség lesz hőigény számításra, hiszen anélkül a tervezési folyamat sem tud megindulni.


A hőszigetelés vastagsága – mi az ideális?

A hőszigetelés vastagsága – mi az ideális?

A hőszigetelés kérdése igen fontos egy ingatlan energetikai besorolásának, illetve fenntartásának szempontjából, éppen ezért lényeges, hogy beszéljünk róla. Egy lakóépület a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető ma már korszerűnek, ha nem rendelkezik legalább külső hőszigeteléssel – ami persze nem jelenti azt, hogy minden lakott ingatlan rendelkezik vele.


Energetikai tanúsítás és audit: mi a különbség?

Energetikai tanúsítás és audit: mi a különbség?

Ahogyan egy emberi testet, úgy egy lakást, ingatlant is meg lehet vizsgálni nagyon sok szempontból. A különböző szakorvosok is specifikusan tekintik meg a hozzájuk forduló beteget, nincs olyan eljárás, amivel egyidejűleg minden probléma felderíthető lenne.


Energetikai tanúsítvány tudnivalók

Mi valójában az energetikai tanúsítvány, miért fontos, hogy elkészüljön, és miért célszerű a megfelelő céggel elkészíttetni? Íme, pár tudnivaló a tanúsítványról!

Energetikai tanúsítás menete

Hogyan zajlik egy energetikai tanúsítás kiállítása? Mik a folyamat egyes állomásai, lépései? Ki lehet hagyni valamit? Tudjon meg Ön is többet a tanúsítás menetéről!

Értékbecslés tudnivalók

Szakszerű értékbecslésre szükség lehet nem csak ingatlan adásvételénél, hanem banki ügyintézésnél, hitelkérelemnél is. Tudjon meg többet, és bízza ránk a feladatot!

Energetikai besorolások

A tanúsítás során minden ingatlan kap egy energetikai besorolást JJ-től AA++-ig. Ha Önt érdekli, miért hasznosak ezek és melyik mit jelent, most ezt is megtudhatja!

Ingatlan adásvétel tippek

Az ingatlan adásvétel egy sokszor hosszadalmas és bonyolult folyamat, főleg akkor, ha nincs meg a megfelelő alap tudás hozzá. Ezen szeretnénk segíteni cikkeinkkel!

Energetikai tippek

Egy ingatlan energetikai korszerűsége nagyban befolyásolja annak az értékét. Ha Önt is érdekli, hogyan növelhető ez az érték, olvasson utána vonatkozó írásainkban!

Hírek

Minden iparágban történhetnek olykor változások belső, vagy állami, hatósági hatásra, melyek jelentősen befolyásolják azt. Tájékozódjon híreinkből az újdonságokról!

Hőkamerás mérés ára és menete

Hőkamerás diagnosztikai felmérést Budapesten, Fejér megyében, Zala megyében és Vas megyében vállalunk.