Energetikai szempontból legjobb fűtési rendszerek – így érdemes terveznie!

Energetikai szempontból legjobb fűtési rendszerek – így érdemes terveznie!

Kevés olyan fontos kérdés van egy ingatlan értékelésekor, legyen szó akár adásvételről, bérbeadásról vagy korszerűsítésről, mint a fűtés.

Energetikai tanúsítás készítésekor is markánsan figyelembe kell vennünk, természetesen a szigetelés, nyílászárók és sok egyéb mellett, hiszen ez adja az energiahatékonyság gerincét.

A fűtés egy ingatlan fenntartásának és lakhatóságának alapfeltétele, ahol nincs, vagy csak részlegesen megoldható, az nem alkalmas életvitelszerű tartózkodásra.

Ráadásul az épület szempontjából sem mindegy, mennyire állandó benne a hőmérséklet, illetve mekkora hőingadozást kell elviselnie – mint tudjuk, a fűtetlenség a ház halála.

De melyik fűtési típusok ajánlottak, illetve kerülendőek, ha az energiahatékonyság a fő szempont?

Vegyünk most sorra néhányat, és nézzük meg, mennyire korszerűek, illetve hogyan befolyásolhatják az energetikai felmérés kimenetelést!

 

Kevéssé korszerű fűtési módok

Habár ma már sok minden lehetséges a technika által, sajnos az a helyzet, hogy számos háztartásban a mai napig olyan fűtésrendszerek, fűtési módok működnek, melyek fölött elszállt az idő.

Tény, hogy nem mindenki engedheti meg magának a korszerűsítést, és megfelelő hőszigeteléssel és nyílászárókkal kiegészítve ezek mellett is el lehet élni, de túl kedvező hatást nem érdemes várni tőlük a besorolásra.

 • Szilárd tüzelésű kazán – fával vagy szénnel üzemeltetve viszonylag hatásos tud lenni, de csak időszakos fűtésre képes, és sok az égési melléktermék.
 • Hűtőolaj, olajkazán – elavult technológia, ráadásul rengeteg füstöt és egészségre káros anyagot termel.
 • Gázkonvektorok – csak lokális fűtésre képesek, és bár a modern darabok megbízhatóbbak, a régiek megfelelő karbantartás nélkül kifejezetten veszélyesek is lehetnek.
 • Kandalló – megfelelő szárazságú keményfával fűtve igen hatásos, ám ez is csak időszakos megoldás, ráadásul a füst is visszatalálhat a lakótérbe.
 • Kályha – a cserépkályhák, vaskályhák reneszánszukat élik, mivel jó hatásfokkal melegítenek, és egy jól megépített kályha hosszan képes a légteret temperálni.

Korszerűbb fűtési eljárások

Energetikai szempontból legjobb fűtési rendszerek – így érdemes terveznie!

Ezt akár egy köztes kategóriának is tekinthetjük, ugyanis itt már jóval hatékonyabb és energetikai szempontból is kedvezőbb módszereket taglalunk, melyek, ha nem is a legjobbak, de azért már mindenképpen jobb pozíciót érdemelnek.

 • Vízteres kandalló – mivel a tűzifa megújuló energiaforrás, így ez jónak mondható, és a keringető-rendszerrel több helyiség is kifűthető.
 • Radiátoros központi fűtés gázkazánnal – klasszikus, igen elterjedt módszer, egy jól működő, korszerű kazánnal igazán élhető megoldás, bár költséges lehet.
 • Padlófűtés gázkazánnal – akárcsak az előző, szintén bejáratott fűtési mód, ám a radiátorosnál hatékonyabb és gazdaságosabb.
 • Lokális elektromos fűtések – elektromos fűtőpanelek, infrapanel, stb.; ezek nem járnak semmiféle káros anyag kibocsájtásával, viszont költséges a működtetésük.

A legmodernebb fűtések

Ide már azokat tennénk, amik valóban a legkorszerűbb és legfenntarthatóbb módok, és amik ténylegesen javítanak az épület energetikai besorolásán – a megfelelő körülmények mellett, ezt nem győzzük hangsúlyozni.

 • Elektromos padlófűtés – kitűnő módszer, akár az amorf fűtőszálasat, akár az infra padlófűtést választjuk, bár az áramköltséggel számolni kell.
 • Hőszivattyús fűtés – a hőszivattyúk megújuló környezeti hőenergiát hasznosítanak, padló- és radiátoros fűtés is működtethető velük, kifejezetten pozitívak energetikai szempontból.
 • Napelemek elektromos fűtéssel – ha az elektromos fűtéshez szükséges energiát napelemekből nyeri a háztartás, annál kedvezőbbet keresve sem igen lehetne találni.

Természetesen, ahogy említettük, ezek mellett sem elhanyagolható a megfelelő vastagságú hőszigetelés és a nyílászárók minősége, hiszen lehet egy fűtés akármilyen modern és gazdaságos, a szigeteletlen, huzatos házban ezek működtetése is csak energiapazarlás.

Készíttesse velünk energetikai tanúsítását!

Önnek energetikai tanúsításra van szüksége, például ingatlan adásvétel vagy otthonfejlesztési pályázat miatt?

Jobbhoz nem is fordulhatott volna, hiszen mi az országban bárhol, akár extra gyorsan is kiállítjuk Önnek a hiteles dokumentumot!

Szakértőink bárhová házhoz mennek elvégezni a megfelelő méréseket, és ha Önnek arra van szüksége, akár egy napon, sőt, 12 órán belül is elkészülhet a tanúsítvány!

Ne hezitáljon tehát, hanem vegye fel velünk a kapcsolatot, mondja el, mire van szüksége, és mi elkészítjük a tanúsítást az Ön ingatlanához is!

Megrendelés

Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.